Vähän höpöhöpöä, sieluttomia koiria ja huonoja palkintoja - Jorma Pulkkinen muisteli Ruutuysiä

Konkarijuontaja Jorma Pulkkinen heittää edelleen keikkaa sekä Suomessa että Espanjassa. Ruutuysi nimellä aloittaneen Ruutuässä-visailun juontaja kertoi pitäneensä ohjelman teosta, vaikka palkinnot eivät päätä huimanneetkaan.

Jorma Pulkkinen on tuttu kasvo monella 1980- ja 1990-luvulla televisiota katsoneelle. Pulkkinen oli visailun lisäksi tuttu näky myös Kultainen Harmonikka -kilpailun ja Resiinarallin juontajana sekä MTV:n Urheilu-uutisten lukijana.

Ruutuysi-nimellä aloittaneessa tv-visailussa arvuuteltiin kuvia, jotka paljastuivat osa kerrallaan peitettyjen ruutujen takaa. Juontajina toimi Pulkkisen lisäksi Sirpa Viljamaa.

Toisinaan visassa arvuutellut kuvat olivat kilpailuun soittaneille arvuuttelijoille hyvinkin helppoja. Pulkkinen kertoo, että esimerkiksi poliitikko Paavo Väyrynen oli nopeasti tunnistettu.

– Tapasin Paavo Väyrysen tässä yksi päivä. Muistutin Paavolle, että sinäkin olit Ruutuässässä meidän kuvassa, että sinut tunnisti ruskeista silmistä. Paavo sanoi, että niistä ne yleensä hänet tunnistaakin – muut paitsi äänestäjät.

Vaatimattomat palkinnot

Vaikka visailuohjelma ei ollutkaan vakavimmasta päästä, Pulkkinen kertoo pitäneensä ohjelmasta.

– Sehän nyt oli vähän semmoista höpöhöpöä, mutta tykkäsin kyllä tehdä sitä.

Parasta ohjelmassa oli se, että se tehtiin suorana lähetyksenä, joka toi oman haasteensa aikarajoituksineen.

– Meidän kuvaajakaveritkin tykkäsivät minun kanssa tehdä sen takia, että osasin kellottaa itseni ulos siihen aikaan, kun piti kellottaa, ettei tarvinnut kuunnella ohjaajan huutoja.

Ohjelman palkinnot sen sijaan eivät yltäneet Pulkkisen suosikkeihin. Hän kertoo, että koska ohjelmassa ei saanut mainita tuotemerkkejä, eivät palkinnot siksi olleet kovin hyviä. Muun muassa Pirkka-Pekka Petelius ja Aake Kalliala heittivät myös huulta ohjelman palkintojen tasosta.

– No sanotaan siihen maailman aikaan, kun MTV nuukaili, niin kuin nytkin vissiin, niin eihän ne nyt olleet mitään hyviä palkintoja.

– Sitten minun piti mennä ostamaan MTV:n rahoilla ne vaatimattomat palkinnot. Siinä oli kahvinkeitintä ja ei paljon suurempaa.

”Olen avannut suurin piirtein kaikki sen ajan Citymarketit”

Ruutuässän suosio ulottui myös televisioruutujen ulkopuolelle, sillä ihmiset tulivat mielellään juttelemaan Pulkkisen kanssa tämän nähdessään. Pulkkinen oli myös kysytty esiintyjä muissakin tilaisuuksissa.

– Olin tavarataloissa joka päivä melkein ja avasin autoliikkeitä, suurin piirtein kaikki sen ajan Citymarketit olen avannut, niin kyllähän minulla oli vaikka kuinka paljon niitä, jotka tuli juttelemaan joka kerta, Pulkkinen kertoo.

Suosio ei ole laantunut vieläkään, sillä Eurosportillakin Ruutuässän jälkeen työskennellyt Pulkkinen on suosittu keskustelukumppani erityisesti autourheiluasioissa. Hän kertoo, että äskettäisellä Tallinnan risteilyllä useampi ihminen halusi tulla keskustelemaan hänen kanssaan.

Ihmiset myös lähettelivät suosikkijuontajalleen kirjeitä ja lahjoja. Erityisesti Pulkkinen muistaa saaneensa hansikkaita.

– Kaikennäköisiä kivoja hanskoja, käsineitä oli joku neulonut, ja kyllä oli vaikka kuinka paljon lahjoja.


Ruutuässä jatkuu yhä

Ruutuässän loppumisen jälkeen Pulkkinen jatkoi juontohommia muun muassa Paikallistelevisiossa Onnenportaat ja Onnenpyörä-ohjelmissa. Hän teki myös paljon urheiluohjelmia.

Nykyään hän asuu osan vuodesta Espanjan lämmössä. Alkuperäinen suunnitelma ei kuitenkaan ollut suunnata Espanjaan, sillä kun Pulkkisen äiti kuoli, ajatteli hän sijoittaa varat asuntoon Italiassa.

– Ruvettiin jo tutkimaan sitä, käytiin italian kurssiakin, mutta sieltä ei oikein saanut ostettua (asuntoa) sillä tavalla, niin tuli automaattisesti, että toinen vaihtoehto oli Espanja, hän kertoo.

Espanjaan osittain muutosta on aikaa jo 26 vuotta ja myös työt seurasivat häntä auringon alle. Espanjassa ollessaan hän esiintyy radiolähetyksissä, laulaa ravintolassa ja vetää Ruutuässää toisessa ravintolassa.

Sieluttomat elukat

Sen sijaan juontajaparinsa Sirpa Viljamaan kuulumisista Pulkkisella ei ole tietoa, vaikka moni sitä häneltä on tiedustellutkin.

– Joskus ennen vanhaan läheteltiin joulukortteja toisillemme. Lehdetkin kyseli sitten vielä alkuvaiheessa, 10 vuoden jälkeenkin, että missä Sirpa? Sanoin vain, että Nürnbergissä, mutta en tiedä enempää. Enkä tosiaan tiedä.

Katsojille tulivat tutuksi myös Viljamaan koirat, jotka pyörivät studiossa. Pulkkinen ei säästellyt sanojaan kuvailtuaan eräässä haastattelussa koiria sieluttomiksi elukoiksi. Eikä hän ole muuttanut mielipidettään.

– Sirpa oikeasti vähän suuttui siitä, hän oli niin tarkka. Mutta kyllä me muuten pärjättiin niitten koirien kanssa. Välillä vähän puri jalkaani, Pulkkinen muistelee.

Lue myös:

    Uusimmat