Kokonaisia luokkia karanteeniin koronatilanteen suitsemiseksi Vaasassa, etäkoulu ei ole vaihtoehto – "Tässä on nyt pientä vilunkipelin makua"

2:42
Koronapassi voisi tulla käyttöön jo tällä viikolla – ikärajasta ei vielä päätöstä

Vaasan koronatilanne on ollut heikentymään päin viimeisen kahden viikon aikana. Tartunnat kulkeutuvat koteihin päiväkodeista ja kouluista, kertoo kaupungin ylilääkäri. 

Vaasan kaupungissa ei ole merkkejä siitä, että koronaepidemia olisi vielä ohi. Toistaiseksi on liian aikaista sanoa, onko edes pahin ohi, sillä koronatilanne muuttuu aaltomaisesti. 

Ylilääkäri Heikki Kaukorannan mukaan koronatartunnat ovat olleet kasvussa viimeisen kahden viikon aikana.

– Meillä on ollut yhteisöllisiä tapaamisia, joista tartuntaketjut ovat lähteneet liikkeelle ja tartunnan saaneita on ollut paljon.

Kaukorannan mukaan myös lapset ja nuoret tuovat koronatartuntoja kouluista ja päiväkodeista kotiin. 

– Päiväkodit ja koulut ovat meillä tällä hetkellä keskeinen leviämisreitti.

Kokonaisia koululuokkia karanteeniin

Kouluihin ja päiväkoteihin ei tällä hetkellä kuitenkaan voida puuttua kaikkein tiukimmilla koronarajoituksilla, sillä Kaukorannan mukaan "koulutoimi ja varhaiskasvatus ovat valtiovallan erityisessä suojeluksessa".

– Voimme siirtää kouluja etäopetukseen vasta viimeisessä hädässä. Ilmeisesti tällaista hätää valtakunnassa ei ole, Kaukoranta toteaa pettyneenä. 

Vaasassa on Kaukorannan mukaan siirretty kokonaisia koululuokkia altistumisten takia karanteeniin. 

– Tällä tavalla me olemme onnistuneet suitsimaan tilannetta. 

Pitäisikö myös pienet lapset rokottaa? 

Kaukoranta pitää tärkeänä, että ihmiset ottavat koronarokotteen molemmat annokset.

Tällä hetkellä Suomessa koronarokotteita annetaan 12 vuotta täyttäneille. Sitäkin nuorempien, 5–11-vuotiaiden, rokottamista tutkitaan laajasti.

Pitäisikö myös pienet lapset rokottaa koronavirusta vastaan? 

– Hengitystievirusinfektioiden yksi tärkein leviämisreitti on pikkulapsesta toiseen ja pikkulapsista vanhempiin.

– Siinä vaiheessa, kun rokote todetaan myös tälle ikäryhmälle soveltuviksi, rokottaminen on mielestäni ehdottomasti perusteltua. 

Avattiinko yhteiskunta liian aikaisin? 

Tällä hetkellä Vaasan keskussairaalassa on Kaukorannan mukaan "puolenkymmentä koronapotilasta, joista ainakin yksi on tehohoidossa". 

Hänen mukaansa sairaalahoitoa kaipaavat potilaat ovat pääsääntöisesti rokottamattomia tai niitä, jotka ovat saaneet yhden koronarokoteannoksen.

Koronapotilaiden sairaanhoidossa on hänen mukaansa eräs, hyvin huolestuttava asia. Hänen mukaansa sairaalahoitoa kaipaavat potilaat ovat ”ikään kuin ylimääräinen potilasryhmä". 

– Normaalitoiminnassa tätä potilasryhmää ei olisi sairaalahoidossa, mikä tarkoittaa sitä, että he tavallaan vievät paikkoja sellaisilta potilailta, jotka esimerkiksi vaikean leikkauksen tai muun raskaan hoitotoimenpiteen jälkeen joutuisivat olla muutaman päivän tehostetun hoidon osastolla.

Kaukoranta onkin sitä mieltä, että Suomi avattiin liian laajasti ja liian aikaisin. 

Hänen näkemyksensä mukaan hallitus ei ole pitänyt kiinni rokotekattavuuteen liittyvistä tavoitteista, joista he ovat julkisesti kertoneet. Tällä hän viittaa yhteiskunnan avaamiseen ja koronarajoituksista luopumiseen. 

– Tässä on nyt pientä vilunkipelin makua, Kaukoranta pohtii. 

8:00
HUSin toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi ottaa kantaa Suomen pahentuneeseen koronatilanteeseen: "Olen huolissani, että tehohoito kuormittuu jopa vuosiksi"

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja