Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Vaarallinen moka – ethän koskaan valmista glögiä näin?

Julkaistu 29.11.2013 11:45

Glögin vääränlainen lämmitystapa voi aiheuttaa ikäviä oireita ja jopa myrkytyksen.

Suomalaiset ovat erityisesti joulun aikaan todellista glögikansaa. Tilastojen mukaan me suomalaiset juomme glögiä vuosittain jopa rakkaita naapureitamme ruotsalaisia enemmän.

Glögi nautitaan useimmiten kuumana ja sen valmistuksessa täytyy muistaa pari nyrkkisääntöä: Alkoholipitoista glögiä ei saa koskaan lämmittää kiehuvan kuumaksi. Alkoholi alkaa haihtua juomasta jo alle 80 celsiusasteessa. Glögi on tarkoitus nauttia kuumana, mutta ei missään nimessä kiehuvan kuumana.

Älä koskaan lämmitä glögiä vedenkeittimessä

Ehkäpä vaarallisin virhe, minkä glöginkuumennuksessa saattaa tehdä on käyttää juoman lämmittäjänä vedenkeitintä. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan vedenkeittimellä glögin lämmittäminen saattaa olla vaarallista, sillä hapan glögi voi syövyttää keittimen vastuksista juomaan kuparia. Kuparin liukeneminen juomaan voi aiheuttaa kuparimyrkytyksen, josta seuraa epämukavia oireita kuten oksentelua, ripulia ja huonoa oloa. Oireet voivat olla erityisen haitallisia esimerkiksi vanhuksille.

Vedenkeittimen kuparivastuksia ei välttämättä edes huomaa, sillä niiden suojana saattaa olla esimerkiksi teräslevy. Vastuksista voi kuitenkin tällöinkin liueta kuparia glögiin, joten vedenkeitintä ei saa käyttää muuhun kuin veden keittämiseen.

Glögin lämmittämiseen ei myöskään saa käyttää alumiinikattilaa, sillä hapan glögi voi irrottaa lämmitysastiasta myös alumiinia.

(MTV LIFESTYLE)

Lisää aiheesta:

Muista tämä, jos terästät glögiä alkoholilla!Älä koskaan tee näin, kun lämmität ruokaa mikrossa!Älä ikinä valmista glögiä näin – vaarallinen moka voi aiheuttaa jopa myrkytyksenÄlä koskaan tee näin glögille – rahasi voivat mennä minuuteissa hukkaanOnko väliä, lämmittääkö glögin mikrossa vai kattilassa? Asiantuntija antaa vastaukset joulun kiperimpiin glögikysymyksiinSuomalaisten yleinen glögimoka: Älä koskaan valmista juomaa näin!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 06:35
    Hyvän mielen jutut

    Vantaalaisen Jennin rottweiler yllätti perheensä: 11-viikkoinen Marlo opetteli skeittamaan

  • Eilen19:15
    Sisäilma

    Poltatko tällaisia kynttilöitä? "Kannattaa välttää"

  • Eilen17:02
    Ruoka

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • Eilen14:11
    Toyota

    Toyota kutsuu Suomessa yli 1 250 autoa tarkastukseen

  • Eilen14:05
    Ilmiöt

    Verkkosanakirja valitsi vuoden sanan – onko 67 jo tuttu?