Ikävä vaara vaanii pian monia koteja: Tarkkaile näitä "hälytysmerkkejä" lumen sulaessa

0:25
Katso myös uutisvideo: Rikolliset voivat vaihtaa kotiosoitteesi tietämättäsi ja haalia nimissäsi pikavippejä – Vakuutusyhtiö If varoitti aiemmin, että identiteettivarkaudet ovat kasvussa

Monissa kodeissa on ongelmia ulkopuolisen kosteuden hallinnassa, kertoo vakuutusyhtiö If.

Runsaslumisen talven jälkeen sulamisvedet voivat tehdä pahoja vahinkoja talon rakenteille, jos ne pääsevät valumaan rakennukseen päin, muistuttaa vakuutusyhtiö If.

– Nyt kun lunta on monin paikoin poikkeuksellisen paljon, on erityisen tärkeää varmistaa, että sulamisvedet pääsevät valumaan pois rakennuksesta sadevesikaivoihin ja avo-ojiin. Esimerkiksi isot lumikasat kannattaa mahdollisuuksien mukaan poistaa talon seinustoilta, jottei sulamisvesi kulkeudu niistä suoraan rakenteisiin, omakotitalovakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä kertoo tiedotteessa.

Monissa kodeissa puutteita

Ifin mukaan sen yli 20 000 omakotitaloon teettämistä Kunnon koti -talotarkastuksista selviää, että noin kolmessa neljästä suomalaisesta omakotitalosta on jokin puute ulkopuolisen kosteuden hallinnassa.

– Selviä hälytysmerkkejä ovat esimerkiksi sulamisveden lammikoituminen rakennusten viereen, sokkelin kastuminen tai rapautuminen sekä rakennuksen sisäpuolella maalin hilseily lattialistojen yläpuolelta, Utunen kertoo.

Ifin mukaan joka viidennestä omakotitalosta saattaa puuttua salaojat. Muita yleisiä puutteita ovat patolevyjen puuttuminen, virheellisesti tehdyt sokkelin vierustäytöt ja puutteellisesti asennetut syöksytorvet.

– Nämä ovat huolestuttavia puutteita, jotka voivat kaikki edesauttaa kosteuden pääsemistä rakenteisiin ja aiheuttaa pahimmillaan mittavan kosteusvaurion. Jos tietää, etteivät omassa kodissa esimerkiksi salaojat ole kunnossa, kannattaa nyt ensiapuna etenkin lumien siirtäminen rakennusten ympäriltä tehdä huolella, Utunen vinkkaa.

Jos sulamis- ja sadevesien ohjauksessa on puutteita, ne on syytä hoitaa kuntoon Utusen mukaan kesän aikana ennen seuraavan syksyn sateita ja talvea.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja