Mainos

Vaaliväsymystä ilmassa? Äänestysaktiivisuus laskussa Espanjan toisissa parlamenttivaaleissa tänä vuonna

2:14

Espanjassa äänestysinto näyttää olevan laskussa parhaillaan käynnissä olevissa ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Äänestysväsymystä osattiin odottaa, sillä vaalit ovat jo toiset tänä vuonna ja neljännet neljän vuoden sisällä.

Espanjan sisäministeriön mukaan paikallista aikaa iltapäiväkahdelta äänioikeutetuista hieman vajaat 38 prosenttia oli käynyt äänestämässä. Osuus on noin 3,6 prosenttiyksikköä pienempi kuin huhtikuun vaaleissa vastaavassa vaiheessa.

Mielipidemittausten mukaan sosialistit ovat pääministeri Pedro Sanchezin johdolla säilyttämässä asemansa parlamentin suurimpana puolueena.

Paikkoja ei kuitenkaan ole luvassa niin paljon, että sosialistit saisivat enemmistön 350-paikkaiseen parlamenttiin. Huhtikuun vaalien jälkeen Sanchez epäonnistui koalitiohallituksen muodostamisessa.

Katalonian kriisi kirittänyt oikeistoa

Suurinta vaalivoittoa on povattu äärioikeistolaiselle Vox-puolueelle, joka nousi keväällä ensi kertaa parlamenttiin. Katalonian kriisin kärjistyminen ja nousu keskeiseksi vaaliteemaksi on suosinut oikeistoa.

Juttu jatkuu Katalonian kriisiä käsittelevän uutisvideon jälkeen. 

1:04

–  Äänestin oikeistoa, koska tärkeimpiä asioita ovat Espanjan yhtenäisyys ja eläkkeet, kertoi 84-vuotias Rafael Garcia.

Madridissa äänestänyt Garcia ei halunnut kertoa, mitä oikeistopuoluetta äänesti.

Voxin gallupmenestyksestä säikähtäneet vasemmistopuolueet ovat kampanjoineet kiivaasti äärioikeistoa vastaan.

–  Ensin ajattelin, etten äänestäisi ollenkaan. Mutta sitten olisin ollut pahoillani, jos oikeisto olisi voittanut äärioikeiston kanssa, sanoi Barcelonassa vasemmistolaista Podemos-puoluetta äänestänyt Mari Carmen Lopez, 25.

Äänestys päättyy yhdeksältä

Vaikka uuden hallituksen muodostamisesta odotetaan vaikeaa, yksikään puolue ei haluaisi päätyä lähitulevaisuudessa uudelleen vaaliuurnille.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

– Vaikka äänestyskäyttäytyminen näyttää muuttuneen huhtikuun vaaleista, muutokset eivät ole riittäviä helpottamaan hallituksen muodostamista. Niinpä poliittinen tilanne säilyy vaikeana tämän viikonlopun jälkeenkin, sanoi ING-laitoksen tutkija Steven Trypsteen.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat iltayhdeksältä Suomen aikaa. Heti sen jälkeen saadaan lopputulosta ennakoivia ennusteita. Tulosten odotetaan olevan selvillä parin tunnin kuluessa äänestämisen päättymisestä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja