Uutuusdokumentissa karmivia paljastuksia: 13-vuotiaita tyttöjä kannustettu dopingiin – "Monia uhreja"

Jopa 13-vuotiaita thaimaalaistyttöjä on kannustettu käyttämään dopingia, kertoo olympiapronssia saavuttanut painonnostaja Siripuch Gulnoi ARD:n uutuusdokumentissa Secret Doping – the Lord of the Lifters.

Thaimaalainen Gulnoi saavutti 58-kiloisten sarjassa pronssia Lontoon olympialaisissa 2012. Hän myöntää dokumentissa dopingin käyttönsä ennen kyseisiä olympialaisia.

Gulnoi kertoi saaneensa dopingista maskuliinisia ominaisuuksia; viikset ja leuka alkoivat kasvaa. Eri dopingaineilla on lukemattomia haittavaikutuksia, mutta Gulnoin mukaan lajin päättäjiä urheilijoiden terveys ei kiinnostanut.

Gulnoi löi lisäksi pöytään hyytävää tekstiä siitä, että thaimaalaisia tyttöjä on kannustettu 13 vuoden iästä lähtien käyttämään dopingia.

"Osa kärsii koko elämänsä"

Norjan painonnostoliiton puheenjohtaja Stian Grimseth pitää paljastunutta kammottavana.

– On uhreja, jotka voivat taistella myöhempien vammojen kanssa sekä fyysisesti että henkisesti, Grimseth sanoi Aftenpostenin mukaan.

– Nuoret eivät tiedä, mitä he ovat tekemässä, eivätkä ole täysin kehittyneitä fyysisesti ja henkisesti. Näissä tapauksissa on monia uhreja. He, jotka eivät saavuta kultamitaleita ovat yksi asia, mutta osa kärsii vammoista koko elämänsä, Grimseth jatkoi.

"Hyvin huolestuttavaa"

Saksalaisdokumentissa esitetään, että kansainvälisessä painonnostoliitossa IWF:ssä jyllää korruptio ja kiellettyihin aineisiin suhtaudutaan sallivasti. Dokumentin mukaan vuosina 2008–2018 lähes puolet lajin olympia- ja MM-mitalisteista jätettiin testaamatta menestysvuonnaan.

Maailman antidopingtoimisto Wada reagoi dokumentin paljastuksiin tiedotteessaan. Sen mukaan suuri osa dokumentin sisällöstä on ennalta tuttua, mutta nuorten thaipainonnostajien dopingin käyttö on uutta asiaa.

– Tämä on hyvin huolestuttavaa, Wada kommentoi.

The Guardianin mukaan kansainvälinen olympiakomitea on käynnistänyt tutkinnan Gulnoin esittämistä väitteistä. Myös kansainvälinen painonnostoliitto on ilmoittanut tutkivansa väitteet nuorten thaipainonnostajien dopingin käytöstä.

Lue myös:

    Uusimmat