Uutissuomalainen: Ukrainan sota ulottuu suomalaisille marjapelloille – osa tiloista ei saa riittävästi kausityövoimaa kesäksi

Milloin marjanpoimija on liian lähellä mökkiä? Tätä jokamiehenoikeudet todella tarkoittavat 5:44
Katso video: Milloin marjanpoimija on liian lähellä mökkiä? Tätä jokamiehenoikeudet todella tarkoittavat.

Sota Ukrainassa on vähentänyt suomalaistiloille tulleiden ukrainalaisten kausityöntekijöiden määrää merkittävästi, kirjoittaa Uutissuomalainen. Tulevaa kesää Uutissuomalaiselle arvioi maa- ja metsätalousministeriön maatalousneuvos Kirsi Heinonen.

Heinosen mukaan Suomeen saadaan tulevalle satokaudelle korkeintaan noin 10 000 ukrainalaista kausityöntekijää, kun tarvetta olisi noin 16 000 työntekijälle.

Uutissuomalaisen mukaan viime vuonna Maahanmuuttoviraston kausityöluvista lähes 95 prosenttia myönnettiin ukrainalaisille.

Nyt ukrainalaisia on selkeästi vähemmän kuin aiemmin, ja kausityöntekijöiden määrästä jäänee tänä kesänä uupumaan noin kolmasosa.

– Kaikki tilat eivät ole saaneet työvoimaa tarpeeksi. Osa tiloista voi joutua supistamaan tuotantopinta-alaansa, jos työvoimaa ei ole riittävästi. Lisäksi enemmän töitä tehdään omin voimin, Heinonen arvioi.

Viljelypinta-ala voi osalla pienentyä

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki painottaa Uutissuomalaiselle, että vaikka ukrainalaisten kausityöntekijöiden määrä jää tavallista pienemmäksi, pelkkä kausityöntekijöiden määrä ei määritä satokauden kohtaloa.

– Jos aiemmin tilalla on ollut vaikkapa kaksi työntekijää kaksi viikkoa, nyt työsuhteiden kesto voi olla tavanomaista pidempi. Tämä voi osittain paikata tilannetta

Jos ukrainalaisia ei saada tiloille riittävästi, korvaavat tekijät on löydettävä kotimaasta.

 Ilomäki sanoo, että osalla tiloista viljelypinta-ala voi tulevana kesänä pienentyä.

– Ainakaan laajentamisiin ei välttämättä ryhdytä. En kuitenkaan usko, että marja- ja hedelmätilojen tuotanto jäisi merkittävästi normaalia pienemmäksi.

Kausityöntekijöitä haettu uusista maista

Töitä Suomesta Oy:n toimitusjohtaja Riikka Koskinen kertoo Uutissuomalaiselle, että  kymmenet tilat ottivat ukrainalaispakolaisia hätämajoitukseen sodan sytyttyä.

– Tiloilla on paljon äitejä, lapsia ja vanhuksia. Tilaa varsinaisille kausityöntekijöille ei välttämättä hirveästi ole. Kausitöistä selviäminen ja satokauden kohtalo on kysymysmerkki.

Osa tiloista on etsinyt kausityöntekijöitä sodan takia uusista maista, ja heitä on saatu Ilomäen mukaan ainakin Moldovasta, Serbiasta ja Marokosta. Määrät ovat kuitenkin pieniä. 

Lue myös:

    Uusimmat