Uutisaamussa kiihkeä väittely: Onko oppivelvollisuuden laajentamisesta 18 vuoteen hyötyä vai haittaa?

8:45
Katso Uutisaamun lähetyksestä oppivelvollisuuden laajentamiseen liittyvä keskustelu.

Hallituksessa valmistellaan esitys oppivelvollisuuden pidentämisestä 18 ikävuoteen.

Tämä tarkoittaisi sitä, että perustuslain mukaan peruskoulun jälkeisten opintojen tulisi olla myös maksuttomia kaikille sinne haluaville.

SDP:n kansanedustaja, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta kertoi, että esityksen valmistelu on hyvässä vaiheessa ja esityksen on tarkoitus tulla eduskuntaan tämän vuoden puolella.

– Aika pian olemme etenemässä. Vuonna 2005 syntyneet olisivat ensimmäinen ikäluokka, jota tämä tulisi koskettamaan, Eloranta sanoi.

Oppositio ei kuitenkaan ollut kovin tyytyväinen hallituksen ehdotukseen oppivelvollisuuden laajentamisesta. 

Kokoomuksen kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Sari Sarkomaa sanoi, että kun hallituksen linjaukset tulivat julkisuuteen, suuri huoli on se, auttaako oppivelvollisuuden laajentaminen niitä nuorita, jotka eniten sitä tukea tarvitsevat.

– Asiantuntijoiden mukaan määrärahoja pitäisi suunnata ensisijaisesti varhaisiin vuosiin, kuten varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen. Suurin syy siihen, että toisen asteen tutkintoa ei suoriteta on se, ettei ole riittäviä perustaitoja, kuten kirjoitus- ja lukutaitoa, Sarkomaa argumentoi.

Katso koko Uutisaamun tunteita kuumentanut väittely aiheesta ylläolevalta videolta.

Korjattu Sarkomaan viimeistä sitaattia kello 16.33: Sarkomaa haluaa korjata lausuntoaan, jonka mukaan kaikki määrärahat pitäisi suunnata varhaiskasvatukseen. Sarkomaa täsmentää avustajansa välityksellä tarkoittaneensa, että määrärahoja pitäisi suunnata ensisijaisesti varhaisiin vuosiin, kuten varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja