Mainos

Uusitaan kaakelitakan saumat

Tulisijan luukusta pääsee usein savuntuprahdus, kun sinne lisätään puita. Silloin takan pinta ja saumat tummuvat helposti. Samaa aiheuttaa liesituulettimen kova imu takkaa poltettaessa: jos korvausilman määrää ei samalla lisätä joko ilmanvaihdon automatiikalla tai avaamalla ikkunoita, asuntoon syntyy kova alipaine ja korvausilma tulee silloin taloon takan kautta.

Tiilitakoissa ongelma on hankala, koska mustunutta tiiltä on hankala puhdistaa. Kaakeliuunissa kaakelin pinta on suhteellisen helppo puhdistaa, mutta ongelman muodostavat saumat, joihin noki imeytyy helposti. Puhdistaminen tapahtuu poistamalla vanhat saumat kokonaan, puhdistamalla raot ja laittamalla tilalle uusi saumausaine.

Tällä kertaa puhdistettavaksi tuli kaakeliuuni, joka on saumattu elastisella saumamassalla. Sillä on varmaankin pyritty eliminoimaan halkeilua, jota saattaisi aiheutua uunin laajenemisesta ja kutistumisesta. Aine leikattiin pois mattoveitsellä. Jos saumat on tehty perinteiseen tapaan kovalla sauma-aineella, puhdistamiseen käytetään erityistä saumaraspia, jolla aine raaputetaan pois. Sellaisen kanssa tulee olla tarkkana, ettei vahingoita kaakelin reunoja. Se jää helposti näkymään.

Aineen poistamisen jälkeen raot puhdistetaan rievulla. Parhaiten lian ja rasvan irrottaa asetoni. Käytä suojakäsineitä!

Uunin luukku kannattaa puhdistaa samalla kertaa. Se on kätevintä tehdä silloin, kun saumat ovat vielä auki, koska luukkua pestessä uunin pinnalle tippuu helposti likaista nestettä. Noki on saattanut palaa hyvinkin tiukasti kiinni laseihin ja sitä on vaikea saada pois. Kaupasta saa useitakin tarkoitukseen sopivia aineita, mutta tarjolla on myös tehokas ja ilmainen kotikonsti: kastetaan talouspaperia haaleaan veteen, otetaan märkään paperiin tuhkaa uunin pohjalta ja hangataan lasi puhtaaksi. Yksinkertaista ja tehokasta! Yksi tapa välttää ongelman uusiintumista tulevaisuudessa on polttaa takassa vain sopivan pituisia puita, jotka eivät osu aivan lasin lähelle.

Saumoja uusittaessa on tietysti parasta kysyä ensin takan valmistajalta, millä ainetta he niihin suosittelevat. Tässä tapauksessa käytettiin kätevää, tuubeista suoraan saumaan puristettavaa ainetta. Sauma täytettiin reilusti hiukan yli ja pyyhittiin sitten yli kostealla sienellä noin 45 asteen kulmassa. Jos siitä näyttää tulevan jossain kohdassa epätasainen, sitä voidaan hiukan viimeistellä myötäsuuntaisin vedoin. Kun sientä muistaa kastella riittävän usein, loppukiillotusvaiheeseen jää vähemmän työtä.

Valmistajan ohjeiden mukaan takka pitää saumata viileänä eikä sitä saa lämmittää sen jälkeen kolmeen viikkoon.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.