Uusi tutkimus: Vauvat, jotka näyttävät isältään, ovat terveempiä

Uuden tutkimuksen mukaan vauvat, jotka muistuttavat ulkonäöltään isiään, ovat terveempiä kuin ne, jotka eivät muistuta.

Amerikkalaisen Binghamtonin yliopiston tutkimuksessa kävi ilmi, että isät viettävät todennäköisemmin enemmän aikaa vauvojensa kanssa, jos nämä näyttävät heiltä itseltään.

Tämä yhdessä vietetty aika vaikutti siihen, että lapset olivat terveempiä heidän ensimmäisenä elinvuotenaan.

– Isät ovat tärkeitä lastenkasvatuksessa ja se havainnollistuu lapsen terveydessä. Ne isät, jotka näkevät vauvan samankaltaisuuden itseensä, ovat varmempia, että lapsi on heidän ja näin ollen viettävät enemmän aikaa vauvan kanssa, selittää tutkijaprofessori Solomon Polachek.

Yhdennäköisyys vauvan kanssa toi varmuutta

Tutkimuksessa analysoitiin 715 perhettä, joissa vauva eli vain äidin kanssa ja joissa molemmat vanhemmat olivat sanoneet, että vauva näytti isältä. Tutkijat seurasivat perheitä vuoden ajan.

Tutkimukseen osallistuneet isät viettivät keskimäärin 2,5 päivää enemmän kuukaudessa vauvansa kanssa, kuin ne isät, jotka eivät näyttäneet samalta vauvansa kanssa. Yhdennäköisyys toi varmuutta, että lapsi oli oikeasti heidän.

Vauvat kaiken kaikkiaan terveempiä

Isiensä kanssa aikaa viettäneet vauvat olivat tutkimuksen mukaan kaiken kaikkiaan terveempiä.

Yhdessä vietetty aika nimittäin esimerkiksi vähensi riskiä potentiaalisille vahingoille ja tarjosi enemmän aikaa huolenpidolle ja valvonnalle sekä tiedon keräämiselle pikkulapsen terveydestä ja taloudellisista tarpeista.

Tutkimuksen mukaan vauvat, jotka näyttävät isältään ja viettivät enemmän aikaa isänsä kanssa, tarvitsivat epätodennäköisemmin käyntejä ensiavussa, viettivät epätodennäköisemmin aikaa sairaalassa ja kärsivät epätodennäköisemmin astmakohtauksista.

Artikkelia päivitetty 6.6.2018 klo 15.07.

***

8:16

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja