Uusi Tuntematon sotilas näytettiin Ruotsissa, ohjaaja Aku Louhimies MTV:lle: "Siinä oli monia sydäntäsärkeviä hetkiä"

Aku Louhimies kertoo, että Tuntematon sotilas nähtiin hiljattain Ruotsin lisäksi myös Virossa.

Tukholmassa järjestettiin eilen tiistaina uuden Tuntematon sotilas -elokuvan kutsuvierasensi-ilta. Suomessa lokakuun lopulla elokuvateattereihin saapunut elokuva saa virallisen ensi-iltansa Ruotsissa Suomen itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.

– Saimme hienoa palautetta. Paikalla oli sotaveteraaneja, jotka pitivät elokuvasta. Siinä oli monia sydäntäsärkeviä hetkiä, puhelimitse tavoitettu Louhimies kertoo MTV:lle.

– He toivoivat, että heidän lapsenlapsensa kävisivät kaikki katsomassa Tuntemattoman. Oli hienoa puhua heidän kanssaan.

Tuntematon sotilas on huomioitu jo muutamilla ruotsalaisilla sivustoilla. Helahälsingland-sivustolla elokuvaa kuvaillaan "sotahelvetiksi, joka tuntuu". Kulturbloggen-blogin kirjoittaja toteaa alkaneensa elokuvan myötä pohtia sodan merkitystä. Filmeye-sivustolla Tuntematon sotilas saa neljä tähteä.

– Suomen ja Ruotsin yhteys kiinnostaa tällä hetkellä. Maillamme on paljon yhteistä. Se, mikä viimeisissä sodissa tapahtui, on ehkä meitä erottava tekijä, mutta Tukholman kutsuvierasensi-illassa oli paikalla sellaisia veteraaneja, jotka taistelivat vapaaehtoisina sodissa, Louhimies kertoo.

Tuntematon sotilas nähdään Ruotsissa reilusti yli sadassa elokuvateatterissa.

– Minulle on kerrottu, että se on isoin koskaan Ruotsissa levitetty suomalainen elokuva. Katsotaan, miten se kiinnostaa siellä.

Louhimiehen ohjaama versio Tuntemattomasta sotilaasta esitettiin hiljattain ensimmäisen kerran Virossa.

– Tallinnassa oli myös paikalla virolaisia veteraaneja, "Suomi-poikia", jotka taistelivat sodissa Suomen riveissä. Kun sota loppui, Suomi oli vaikeassa paikassa. Tilannetta ei hoidettu kaikista hienoimmalla tavalla, ohjaaja kertoo.

– Mutta virolaiset veteraanit olivat reippain mielin katsomassa elokuvaa ja kehuivat sitä.

Katso alla video Tuntemattoman sotilaan Suomen kutsuvierasensi-illasta sekä elokuvan traileri.

Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijät esittäytyvät 1:03

Katso Tuntematon sotilas -elokuvan tuore traileri 1:39

Lue myös:

    Uusimmat