Uusi automerkki tunkeutumassa Eurooppaan, hihassa nokkela keksintö – muistatko Helsingissä vierailleen miljoonan euron lippulaivamallin?

Supersähköauto yllätysvierailulla Suomessa 0:21
Kiinalainen supersähköauto Nio EP9 teki yllätysvierailun Suomeen joulukuussa 2018.

Kiinalainen sähköautovalmistaja Nio pyrkii murtautumaan Euroopan-markkinoille niinkin aikaisin kuin ensi vuonna.

Kiinalainen Nio tähyää kansainvälisille markkinoille, alkaen Euroopasta.

Toimitusjohtaja William Lin mukaan jotkin Euroopan maat voisivat olla ajankohtaisia jo ensi vuonna, muut markkinat vuodesta 2022 alkaen.

Se ilmoitti myös lanseeraavansa akkujen leasingpalvelun, jonka tarkoituksena on puskea sähköauton hintaa alemmas. Sähköauton akusto on kallein osa autoa, joten sen hankkiminen erillisenä kuukausihintaisena palveluna alentaisi auton hankintakustannuksia merkittävästi.

Nion autoissa akun vaihtaminen on tehty helpoksi ja nopeaksi. Niin nopeaksi, että se operoi Kiinassa jo 143 akunvaihtoasemaa, jossa tyhjän akun voi vaihtaa täyteen parissa minuutissa. Ensi vuoden aikana se on rakentamassa 300 asemaa lisää.

Kaikkien kolmen mallin akut ovat keskenään samanlaisia. Kiinassa valtio on esittänyt toiveen, että yhä useampi valmistaja suunnittelisi akustoja, jotka sopivat myös muihin autoihin.

Katso alla olevalta videolta, miten nopeasti auton akku vaihtuu Nion robotin käsittelyssä.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Yksi malli käynyt Suomessakin

Nion mallivalikoimaan kuuluu kolme katumaasturia, mutta niiden lisäksi valmistajalta löytyy myös superauto-osaamista.

Valmistajan EP9-supersähköauto teki yllätysvierailun Helsinkiin joulukuussa 2018. Ritarihuoneen edustalle pysäköidyn auton omistaja oli kiinalainen liikemies, joka oli saapunut Suomeen osallistuaakseen Slush-kasvuyritystapahtumaan.

1 342 -hevosvoimainen auto tuotiin ensin Kiinasta Suomeen lentokoneella ja lentokentältä Kruununhakaan trailerilla. MTV Uutisten tietojen mukaan omistaja halusi yllättää Ritarihuoneella järjestetyssä Knights of Slush -suursijoittajatapahtumassa paikalla olleet ystävänsä.

1,2 miljoonan dollarin eli noin miljoonan euron EP9 piti aiemmin hallussaan maailman nopeimman sähköauton titteliä.

Lue myös:

    Uusimmat