Uusi Alzheimer-lääke herättää toiveita potilaiden toimintakyvyn parantumisesta: "Toivon mukaan se auttaa hidastamaan muistin menettämistä"

USA hyväksyi lääkeen Alzheimerin taudin hoitoon – näin suomalaislääkäri kommentoi mullistavaa valmistetta 3:36
USA hyväksyi lääkeen Alzheimerin taudin hoitoon – näin suomalaislääkäri kommentoi mullistavaa valmistetta

Eilen Yhdysvalloissa käyttöön hyväksytty uusi Alzheimer-lääke herättää paljon toiveita. Biogen-yhtiön valmisteella on pystytty hidastamaan taudin etenemistä. Lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan lääkkeen toimivuuden varmistamiseksi.  

Yhdysvaltain viranomaiset myönsivät eilen myyntiluvan uudelle Alzheimer-lääkkeelle.

– Tämä on hyvä ja iso uutinen. Ensimmäistä kertaa melkein 20 vuoteen on uusi Alzheimer-lääke tullut markkinoille, iloitsee professori, neurologi Juha Rinne Turun yliopistosta.

Lääke hidastaa taudin etenemistä

Lääke ei kuitenkaan pysty parantamaan tautia.

– Ei se pysty valitettavasti sitä parantamaan eikä todennäköisesti sitä kokonaan estämään, mutta tämä on kuitenkin ensimmäinen lääke, joka vaikuttaa niihin patologisiin muutoksiin, joita Alzheimerin taudissa aivoihin kehittyy, selittää Rinne.

Aiemmilla lääkkeillä on pystytty vain lieventämään taudin oireita, mutta uudella lääkkeellä on onnistuttu hidastamaan oireiden etenemistä. 

– Aducanumab-lääke kulkeutuu aivoihin pieninä annoksina. Se hajottaa amyloidiplakkia ja poistaa sitä. Toivon mukaan se auttaa hidastamaan muistin menettämistä. Uskon, että tämä on alku uusien hoitomenetelmien kehittämiselle Alzheimerin tautiin, arvioi neurologian professori Stephen Salloway Brownin yliopistosta. 

Lisätutkimuksia tarvitaan

Lääke on kuitenkin kiistelty. Toisessa kliinisessä tutkimuksessa lääke ei toiminut, mutta toisessa se hidasti taudin etenemistä. Vaikka myyntilupa myönnettiin, Yhdysvaltain lääkevirasto (FDA) edellyttää yhtiön tekevän vielä seurantatukimuksen, jotta lääkkeen toimivuus voidaan varmistaa. 

– On nähty, että niilä potilailla, jotka saivat lääkettä, muisti ja tiedonkäsittelytoiminnot hidastuivat hitaammin kuin lumevalmistetta saaneilla. Samoin heidän päivittäinen toimintakykynsä pysyi parempana, mutta vielä tarvitaan tarkempaa lisänäyttöä vahvistamaan näitä positiivisia, kliinisiä havaintoja, sanoo Rinne.

Vuosiannos maksaa yli 40 000 euroa

Lääke on kallis. Vuosiannoksen hinta on yli 40 000 euroa.

– Toivottavasti tämä on vasta ensimmäinen lääke ja lisää tulee. Silloin syntyy kilpailua, joka toivon mukaan johtaa hintojen laskemiseen, toteaa Salloway.

– Vasta-ainelääkkeet tuppaavat olemaan kalliita. Tämä lääke annostellaan kerran kuukaudessa suoraan suoneen. Se on lääkefirman ja viranomaisten välisten neuvottelujen tulos, mihin se hinta lopulta asettuu, kertoo Rinne.

Alzheimerin tauti on Suomessakin yleisin muistisairaus. Meillä potilaita on jo yli 80 000 ja uusia diagnooseja tehdään noin 12 000 vuodessa. Lääkkeen myyntilupahakemus on parhaillaan käsiteltävänä myös Euroopan lääkevirastossa (EMA).

Lue myös:

    Uusimmat