Uudistus Alkossa: Viineille omat makutyypit

Alko lanseeraa puna- ja valkoviinien makutyypityksen. Uudistus antaa kuluttajille lisätietoa viinin valinnan tueksi, ja siten helpottaa viinien valintaa.

Sekä puna- että valkoviinit luokitellaan jatkossa viiteen eri makutyyppiin. Jokaiselle makutyypille on valittu oma tunnusväri, joka löytyy hyllyetiketistä.

– Makuominaisuudet ovat tutkitusti tärkein viinin valinnan kriteeri. Uuden makutyypityksen tarkoituksena on auttaa viininystäviä hahmottamaan viinien laajaa valikoimaa entistä paremmin ja valitsemaan oman maun ja käyttötarkoituksen mukainen viini entistä helpommin, Alkosta kerrotaan.

Tuotteet löytyvät hyllystä edelleen maa- ja hintajärjestyksessä, makutyypin antaessa helposti havaittavaa lisäinformaatiota tuotteen makuprofiilista kuluttajalle. Nykyiset täyteläisyys- ja makeusasteet säilyvät tuotteen kuvauksessa uuden makutyypin rinnalla.

Makutyypin ja sen värikoodin avulla asiakas voi halutessaan jatkossa kokeilla helposti tutun tuotteen sijaan jotain uutta, joko samantyyppistä tai sitten rohkeasti toisentyyppistä viiniä.

Uudistus on nähtävillä kaikissa Alkon myymälöissä 5. kesäkuuta.

Punaviinit

Marjaisa ja raikas

Kevyitä ja keskitäyteläisiä viinejä, joitasävyttävät tuoreiden marjojen aromit ja hapokkuus. Raikkaan tuoreutensa ansiosta neseurustelevat luontevasti pastojen sekä kasvis- ja kanaruokien, mutta myös kalaruokien kanssa.

Pehmeä ja hedelmäinen

Keskitäyteläisiä ja täyteläisiä viinejä, joissa on usein hiven makeutta. Pehmeähedelmäisyys on viinien tyypillinen piirre. Nämä punaviinimaailman moniottelijat sopivat erityisen hyvin seurusteluun ja noutopöytiin.

Mehevä ja hilloinen

Keskitäyteläisiä, täyteläisiä tai erittäintäyteläisiä viinejä, joita yhdistävät kypsä marjaisuus ja hilloinen paksuus. Runsaat ja aromikkaat viinit ovat hyvä valinta, kun katat pöytään lihaisia ruokia.

Vivahteikas ja kehittynyt

Keskitäyteläisiä ja täyteläisiä viinejä, joissa on kypsymisen myötä syntyneitä kehittyneitä aromeja: nahkaa, tallia, tammea ja yrttejä. Vivahteikkaat viinit maistuvat juurevien liharuokien kanssa. Ne ovat myös hyviä juustoviinejä ja omiaan nautiskeluun.

Roteva ja voimakas

Täyteläisiä tai erittäin täyteläisiä. Viinit ovat voimakkaan makuisia ja rotevan täyteläisiä. Tanniiniensa ansiosta ne pärjäävät, vaikka pöydässä olisi yhtä lailla roteva ruokakumppani, kuten riistaa, riistalintua, ryhdikäs liharuoka tai voimakkaita juustoja.

Valkoviinit

Pehmeä ja kepeä

Kuivia viinejä, joiden kypsää hedelmäisyyttä säestää hento hapokkuus. Nämä viinit ovat kepeytensä ansiosta hyviä yleisviinejä, jotka ovat omiaan seurusteluun ja noutopöytään tai kasvisten kylkeen.

Lempeä ja makeahko

Viinit ovat puolikuivia tai jopa makeita. Kaikkia niitä yhdistää herkullisen hedelmäinen makeus, minkä ansiosta ne ovat mukavia seurustelujuomia ja hyviä kumppaneita itämaisille ruoille ja kasviksille.

Pirteä ja hedelmäinen

Viinit ovat kuivia, puolikuivia tai puolimakeita. Niille on tyypillistä pirteä hapokkuus, joka tasapainottaa runsasta hedelmäisyyttä. Viinit ovat osuvia valintoja esimerkiksi pikkusuolaisten alkupalojen, pastojen, sekä kala- ja äyriäisherkkujen kavereiksi

Vivahteikas ja ryhdikäs

Kuivia ja puolikuivia viinejä, joiden aromimaailmassa on mineraalisuutta ja yrttejä. Vivahteikkaaseen aromikkuuteen yhdistyy ryhdikäs hapokkuus, minkä ansiosta viinit viihtyvät kala- ja äyriäispäivällisillä.

Runsas ja paahteinen

Suuntäyteiset viinit ovat kuivia ja puolikuivia. Runsasta täyteläisyyttä säestävät paahteisuus tai tammisuus, ja viinit sopivat rasvaisen kalan lisäksi kanan, kalkkunan ja jopa riistalintujen sekä porsaan seuralaisiksi.

(STT-MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja