Uudet kannabistiivisteet huolestuttavat Euroopan viranomaisia: Huumekeitokset roihahtavat herkästi – kikkailu liuottimilla on johtanut räjähdyksiin myös Suomessa

Euroopan markkinoille saapuvat kannabistuotteet ovat yhä vahvempia, ja Yhdysvalloissa yleistyneet kannabistiivisteet uhkaavat aiheuttaa ongelmia myös Euroopassa. Karun arvion esittää Euroopan huumevirasto EMCDDA tuoreessa Euroopan kannabismarkkinoita tarkastelevassa katsauksessaan.

Kannabiksen kasvatus voi aiheuttaa täystuhon naapureille 1:56
Myös kannabiksen kasvatus voi aiheuttaa tuhoja naapuriasuntoihin asti. Katso video!

Ulkopuolisille suurimman riskin aiheuttavat kannabistiivisteet, joiden valmistusmenetelmät voivat olla taitamattomien tekemänä kohtalokkaat.

Katsauksessa kerrotaan esimerkiksi markkinoilla olevan kannabiskukinnon ja hasiksen päihdyttävän ainesosa THC:n pitoisuuden kasvaneen vuosien myötä.

Taustalla ovat kannabiskasvien jalostustyö ja lajikkeiden valinta sekä sisäkasvatuksessa viljelymenetelmien kehitys.

Hasiksen vahvistumisen taustalla ovat viraston arvion mukaan vahvempien kannabislajikkeiden käyttöönotto hasiksen valmistusmaissa sekä mahdollisesti uusien hasiksen valmistusmetodien omaksuminen.

Räjähdysherkkää kannabiskokkailua

Virasto on kuitenkin huolissaan erityisesti Yhdysvalloista rantautuvasta trendistä, jossa kannabiksen vaikuttavia aineita eristetään kasvimateriaalista.

Näin saadaan aikaan erittäin vahvoja tiivisteitä, joiden THC-pitoisuus voi olla jopa 83 prosenttia. Tämä on huomattavasti perinteistä kannabiskasvin kukintoa tai hasista enemmän.

Asiantuntijat ovat huolissaan, että nämä paljon perinteistä voimakkaammat kannabistuotteet voivat johtaa aiempaa esimerkiksi aiempaa suuremmiin kannabikseen kytkeytyviin mielenterveysongelmiin.

Tiivisteiden valmistamisessa käytetään yleensä herkästi syttyviä liottimia, mikä aiheuttaa erityisesti lämmön avulla haihduttaessa merkittävän syttymisriskin.

Katsauksen mukaan Euroopassa onkin raportoitu lukuisia räjähdyksiä, joista osa on johtanut vamman tai jopa kuoleman. Riskinä ovat myös tiivisteisiin jääneet jäämät käytetyistä liuottimista.

EMCDDA:n videossa käydään läpi katsauksen keskeiset havainnot. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Kikkailu liuottimilla johtanut tulipaloihin myös Suomessa

Kannabistiivisteiden valmistamiseen liittyviä vaaratilanteita on raportoitu Suomessakin. Viimeksi poliisin tietoon tällainen tilanne tuli ilmeisesti toissaviikolla, kun Savonlinnan Pääskyniemessä sijaitsevassa pienoiskerrostalossa tapahtui huoneiston ikkunat rikkonut räjähdys.

Asunnosta tavoitettiin lieviä palovammoja saanut kolmikymppinen mieskaksikko, joiden poliisin tiedotteen mukaan kerrottiin yrittäneen keittää liedellä herkästi syttyvää ainetta tarkoituksenaan huumeiden valmistaminen.

Herkästi syttyvä aine oli kuitenkin kaasuuntunut ja leimahtanut liekkeihin räjähdyksen seuraamana.

Kuvaus muistuttaa suuresti EMCDDA:n raportin kuvailemaa kannabistiivisteen valmistamista.

Roihahtaneet huumekeitokset johtaneet rikossyytteisiin

Vastaavia tapauksia tiedetään sattuneen muun muassa viime vuonna Leppävirralla, jossa butaania käyttäen oli pyritty jalostamaan kannabistuotteita.

Nuori mies ja nuori nainen toimitettiin sairaalaan hoidattamaan palovammoja, ja poliisi takavarikoi kerrostaloasunnosta runsaan määrän huumausainetta ja kasvatusvälineitä.

Mänttä-Vilppulassa vuonna 2017 tapahtui vastaava tapaus, jossa noin 35- ja 40-vuotiaat miehet olivat valmistaneet keittiössään kannabisvalmistetta, lämmittäen butaania sähköhellalla sen poistamiseksi.

Mänttä-Vilppulan tapauksessa rikoskomisario Juha Myllymäki Sisä-Suomen poliisista kertoi, että vastaavia erotteluja tai niiden yrityksiä paljastuu satunnaisesti.

– Kyllä siinä riskinsä on, kun erittäin räjähdeherkillä aineilla touhutaan, hän totesi tuolloin.

Tapauksissa osallisia epäillään tyypillisesti joko perusmuotoisesta tai törkeästä huumausainerikoksesta sekä vaaran aiheuttamisesta.

EMCDDA:n katsauksessa kerrotaan, että liuottimien tilalle on kehitetty myös turvallisempia menetelmiä, joista osa soveltuu kuitenkin laitteiden hinnan vuoksi lähinnä kaupallisen mittakaavan toimintaan, kuten Yhdysvaltojen ja Kanadan laillisille kannabismarkkinoille.

Jonkin verran on myös syntynyt joitain pienempiä sijoituksia vaativia valmistusmenetelmiä, joissa katsauksen mukaan saatetaan hyödyntää esimerkiksi suoristusraudan lämpöä ja painetta liuottimien sijaan.

Näitä käyttäen tiivisteitä halajavat pilviveikot voisivat mahdollisesti valmistaa toivomiaan tuotteita vaarantamatta kanssaihmistensä turvallisuutta. 

Lue myös:

    Uusimmat