Uskomattomat terveyspommit – rinnat suuremmiksi ja vyötärö hoikaksi?

Ennen nykylääketiedettä monia vaivoja hoidettiin luonnon omilla antimilla. Uusimpien tutkimustietojen perusteella hedelmissä ja marjoissa voikin piillä ratkaisu monenlaisiin ongelmiin ja vaivoihin.

Monissa hedelmissä ja marjoissa piilee tutkimusten ja kansanperinteiden mukaan supervoimia:

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla ja laihduttaa?

Vanha sanonta kuuluu, että omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Tässä, kuten muissakin kuluneissa sanonnoissa taitaa olla perää – ainakaan kaloreita omenassa ei juuri ole.

– Omena on luonnon oma napakka pakkaus, joka sisältää monipuolisesti vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita sekä kuitua, mutta vain vähän energiaa. Omena auttaa myös painonhallinnassa, mutta sen paras anti on flavonoidi nimeltä kversetiini. Se auttaa elimistöä ehkäisemään allergiaa ja tulehduksia. Flavonoidit ovat myös mukana torjumassa verisuonisairauksia ja jopa syöpää, toteaa kotitalousopettaja Pirjo Toikkanen.

Granaattiomenat pidentävät ikää ja kasvattavat rintoja?

Tutkimuksen mukaan graniittiomenalla on runsaasti positiivisia terveysvaikutuksia ja se voi jopa hidastaa ikääntymistä. Tutkimuksessa granaattiomenauutetta syöneiden kehossa tapahtui huomattavasti vähemmän soluvaurioita kuin niillä, jotka saivat vain lumelääkettä. Erityisesti aivojen, lihasten, maksan ja munuaisten toimintaan vaikuttavat soluvauriot vähenivät koehenkilöillä ja myös ihon vanheneminen hidastui.

Granaattiomenaa on tituleerattu jo pitkään superruoaksi. Hedelmä sisältää runsaasti A-,C- ja E-vitamiineja sekä rautaa ja antioksidantteja. Villeimpien tutkimustulosten mukaan granaattiomenoiden kasviestrogeenit kasvattaisivat myös rintavarustusta. Intiassa granaattiomenaa on käytetty muun muassa ripulin ja roikkuvien rintojen hoitoon.

Mustikat laihduttavat ja parantavat muistia?

Useissa viime vuosina julkaistuissa tutkimuksissa on päädytty samaan tulokseen: mustikat todella pienentävät vyötärönympärystä ja tekevät kokonaisvaltaisesti hyvää terveydelle.

Vuonna 2011 vuonna julkaistun norjalaisen mustikkatutkimuksen mukaan marja parantaa ikääntyneiden muistia ja silmien terveyttä. Amerikkalaistutkijoiden mukaan suuri annos mustikkaa päivässä voi vähentää rasvakudoksen muodostumista jopa 73 prosenttia, kun pienellä annoksellakin päästään 27 prosentin tuloksiin.

Mustikoista saa tärkeiden ravintoaineiden ja vitamiinien lisäksi paljon kuitua.

Mansikat suojaavat alkoholilta?

Saatko usein vatsavaivoja alkoholipitoisen perjantai-illan jälkeen? Tilaa seuraavalla kerralla baarissa mansikkadaiquiri.

Espanjalaistutkimuksen mukaan mansikat voivat nimittäin suojella vatsaonteloa alkoholin huonoilta vaikutuksilta. Tutkimustuloksista toivotaan olevan apua tulevaisuudessa myös vatsahaavojen hoidossa.

– Mansikoiden positiivinen vaikutus ei ole ainoastaan yhteydessä niiden antioksidatiivisiin kykyihin, vaan myös siihen, että marjat aktivoivat kehon omia puolustusentsyymejä sekä antioksidantteja, Barcelonan yliopiston tutkija Sara Tulipani totesi.

Kirsikasta apu unettomuuteen ja särkyyn?

Tutkijoiden mukaan yksi kirsikoiden hyötytekijöistä, on niiden kyky kontrolloida elimistön tulehduksia. Tutkimusten mukaan kirsikoista voi olla hyötyä esimerkiksi niveltulehdusten, liikalihavuuden ja sydänsairauksien ennaltaehkäisyssä.

– Kirsikat ovat yhtä tehokkaita tai jopa tehokkaampia särkyyn kuin ibuprofeenit ja jotkut muut tulehduskipulääkkeet, Michiganin yliopiston professori Muralee G. Nair toteaa.

Tutkijoiden mukaan kirsikkamehu sen sijaan parantaa selkeästi sekä unen laatua että unen kestoa. Kyse on nimenomaan sokeroimattomasta, happamasta kirsikkamehusta, sillä sokeroidulla versiolla saattaa olla aivan päinvastainen vaikutus.

Näilläkin marjoilla ja hedelmillä on terveysvaikutuksia:

Karpalot – Karpalot supistavat limakalvoja ja edistävät virtsaneritystä. Karpalomehu estää bakteerien tarttumista virtsarakkoon.

Lakat – Lakan C-vitamiinipitoisuus on 3-4 kertaa suurempi kuin appelsiinin, joten lakasta voi olla apua esimerkiksi flunssan hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.

Kiivit – Kiivihedelmät poistavat liikaa suolaa elimistöstä ja ovat lisäksi mainioita ruoansulatusentsyymien lähteitä.

Luumut – Luumut ovat vanhyan kansan keino ummetuksen hoidossa.

Melonit – Melonit sisältävät runsaasti vettä, ja niitä voidaan käyttää erilaisissa puhdistavissa kuureissa.

Päärynät – Päärynät poistavat myrkkyjä ja nestettä kehosta. Päärynän jodi on myös hyväksi kilpirauhasen toiminnalle.

Vadelmat – Vadelmien väitetään hillitsevän kuukautiskipuja

Puolukat – Puolukat edistävät muun muassa maksan, sapen sekä vatsan toimintaa, pitävät suoliston terveenä sekä edistävät raudan sekä kivennäisaineiden imeytymistä.

Lähteet: Varpu Tavi: Maanantaisoturin dieetti (Tammi, 2012), Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto,

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja