Rasva ei läheskään aina ole pahaksi linjoille.
Laihduttajille on vuosikymmeniä uskoteltu rasvan olevan pääsyy lihomiseen. Todellisuudessa laihduttaja kuitenkin tarvitsee rasvoja, jos mielii hoikempaan kuntoon. Tärkeintä on vain valita ruokavalioon oikeanlaisia rasvoja.
Mainio esimerkki hyvien rasvojen hyödyllisyydestä ovat eskimot, joilla on todettu harvinaisen vähän sydänsairauksia, vaikka heidän ruokavalionsa koostuu jopa 70 prosenttisesti rasvasta. Eskimot saavat ruoastaan runsaasti terveellisiä omega-3 -rasvahappoja. Omega 3- rasvahappojen on todettu parantavan ihon kuntoa ja vähentävän riskiä sairastua muun muassa Alzheimerin tautiin.
Jätä ruokavaliostasi pois kovat rasvat ja lisää aterioihisi sen sijaan näitä rasvaisia herkkuja:
1. Avokado
Avokado sisältää paljon terveydelle hyväksi todettuja rasvoja ja sopii esimerkiksi salaatteihin, kylmiin kastikkeisiin tai leivän päälle.
2. Pähkinät
Pähkinät taistelevat ylipainoa, sydänsairauksia, ryppyjä, syöpää sekä korkeaa verenpainetta vastaan. Pähkinöitä kannattaa popsia vaikkapa välipalaksi!
3. Rasvaiset kalat
Kala on tärkein välttämättömien rasvahappojen lähde. Kalan rasvalla on keskushermoston kehitystä edistävä ja ylläpitävä vaikutus.
4. Oliiviöljy
Tuoreen espanjalaistutkimuksen mukaan runsas oliiviöljyn käyttö ruoassa pidentää ihmisen elinikää. Kasviöljyt ovatkin voita parempi vaihtoehto ruoanlaitossa.
5. Kananmuna
Kananmunan keltuainen pitää sisällään koliinia, joka on vitamiinin kaltainen yhdiste. Sen tehtävät elimistössä liittyvät esimerkiksi rasvan ja kolesterolin aineenvaihduntaan. Tuoreimpien tutkimustietojen valossa terveen ihmisen ei tarvitse vältellä kananmunien syöntiä korkean kolesterolin pelossa.
(MTV3)