Mainos

USA:ssa etsitään kiireellä uusia tapoja teloittamiseen

Yhdysvalloissa kuolemanselleissä viruvat vangit ovat viime vuosina joutuneet odottamaan paitsi tietoa siitä milloin heidät teloitetaan, myös arviota siitä, millä aineilla heidän päivänsä päätetään.

Kaava on aina sama: jokin teloituksissa käytettäviin myrkkysekoituksiin kuuluvista lääkkeistä loppuu, eikä lisää saada, koska valmistajat kieltäytyvät toimittamasta lääkkeitään ihmisten teloituksiin. Tilalle otetaan uusi aine, jonka kohdalla käy samalla tavalla.

Oikeusistuimissa on myös koko joukko kuolemanselleissä olevien vankien valituksia lääkkeiden vaihtamisesta, koska Yhdysvaltain perustuslaki kieltää ihmisten teloittamisen "julmalla ja epäinhimillisellä tavalla".

- Kuinka monta kertaa tässä maassa voidaan muuttaa teloitustapaa? Myrkkyruiskeisiin on tehty kuluneiden viiden vuoden aikana enemmän muutoksia kuin neljännesvuosisatana ennen sitä yhteensä. Kuolemanrangaistuksen hyväksyvien osavaltioiden toiminta on menettänyt uskottavuutensa, jyrisee myrkkyruiskeiden käyttöä tutkinut oikeustieteen professori Deborah Denno.

Lääke toisensa jälkeen loppuu

Texasissa ja Arizonassa teloitettiin keskiviikkona kummassakin yksi vanki pentobarbitolilla, jota normaalisti käytetään muun muassa eläinten lopettamiseen. Tätäkään ainetta ei tosin ole sen loputtua enää lisää saatavilla, koska sen tanskalainen valmistaja kieltäytyy myymästä lääkettä ihmisten teloittamista varten.

Texas onnistui äskettäin hankkimaan ainetta amerikkalaiselta lääketukkurilta, joka suostui myymään sitä vain sillä ehdolla, että heidän nimensä ei tule julkisuuteen. Kun näin kuitenkin kävi, yritys halusi perua kaupat. Tähän ei suostuttu, mutta lisää pentobarbitolia ei tätäkään kautta ole tulevaisuudessa luvassa.

Missourissa teloituksiin on käytetty propofolia, samaista nukutusainetta joka tappoi poptähti Michael Jacksonin. Tässäkin tapauksessa aineen saksalainen valmistaja on kieltäytynyt toimittamasta lisää lääkettä teloituksia varten.

Liittovaltion viranomaiset eivät ole pysyneet myrkkymyllyssä kuin perässä, eikä uusia lääkkeitä ole testattu.

- Kukaan ei tiedä näiden aineiden laadusta tai vaikutuksista mitään, koska niihin ei ole voitu perehtyä, Dunno muistuttaa.

"Ei tarvitse testata"

New Yorkin yliopiston oikeustieteen professori Robert Blecker viittaa kintaalla vankien nostamille oikeusjutuille ja liittovaltion testeille.

- Miksi liittovaltion pitäisi testata näitä? Eiväthän nämä ole menossa lääkekäyttöön, näitä käytetään tappamiseen, kuolemanrangaistusta kannattava Blecker sanoo lakonisesti.

Kuolemanrangaistus on käytössä 29 Yhdysvaltain osavaltiossa. Myös liittovaltiolla ja Yhdysvaltain asevoimilla on oikeus tuomita ihmisiä kuolemaan. Vuoden 1976 jälkeen Yhdysvalloissa on teloitettu runsaat 1 300 ihmistä.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.