USA: Saudi-Arabiaan kohdistuneen iskun takana on Iran – Iran kiistää jyrkästi ja sanoo olevansa valmis sotaan

5:50
MTV Uutiset Live ennakoi Saudi-Arabian iskun vaikutuksia öljyn maailmanmarkkinoihin.

Yhdysvallat julkaisi kuvia, jotka sen mukaan todistavat Iranin osallisuuden toissapäiväisessä iskussa Saudi-Arabian öljylaitoksiin. Yhdysvaltojen hallinnon mukaan satelliittikuvat osoittavat iskujen tulleen Iranista tai Irakista.

Asiasta uutisoi muun muassa The New York Times ja uutistoimisto Reuters. Yhdysvaltojen hallinnon edustajan mukaan satelliittikuvissa havaitut 17 iskua tulivat joko pohjois- tai luoteissuunnasta, eli Iranista tai Irakista.

Ei siis Saudi-Arabian eteläpuolella sijaitsevasta Jemenistä, jonka huthikapinalliset ottivat vastuun iskuista.

Yhdysvaltojen hallinnon mukaan on mahdollista, että hyökkääjät käyttivät iskuissa sekä lennokkeja että risteilyohjuksia. Kaikki iskut eivät osuneet kohteisiinsa, mutta pelkät onnistuneet iskut pudottivat Saudi-Arabian öljyntuotannon alle puoleen.

Asiantuntijat erimielisiä

Kolme televisiokanava CNN:n analyytikkoa tutkivat Yhdysvaltojen hallinnon julkaisemia satelliittikuvia. Eläkkeelle jääneen everstin Cedric Leightonin mukaan kuvat tukevat Trumpin hallinnon puheita Iranin syyllisyydestä. 

Leightonin mukaan isku on toteutettu niin hienostuneesti, että taustalla on valtiollinen toimija. Hän sanoo, että iskut todennäköisesti tulivat Iranista tai Irakista.

0:40
Muun muassa nämä kuvat Yhdysvaltojen hallinto julkaisi iskuista.

Eläkkeelle jäänyt kenraali Mark Hertling ja eläköitynyt amiraali John Kirby taas toteavat, etteivät satelliittikuvat oikeastaan todista mitään siitä, mistä hyökkäykset ovat peräisin.

– Olen hämmästynyt iskujen tarkkuudesta, sanoi Kirby CNN:lle.

Iran on valmis sotaan

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo sanoi Iranin olevan iskujen takana. Myös Yhdysvaltojen hallinnon viranhaltija sanoi uutistoimisto Reutersille, ettei Iranin syyllisyydestä ole epäilystäkään.

– Ei ole väliä miten päin asiaa katsoo. Muita vaihtoehtoja ei ole, sanoi viranhaltija Reutersille.

Iranin ulkoministerin tiedottaja kiisti Yhdysvaltojen syytökset. Sen lisäksi Iranin vallankumouskaartin edustaja sanoi maan olevan valmis täysimittaiseen sotaan.

Varmuusvarastot käyttöön

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tviittasi aamuyöllä Suomen aikaa, että Yhdysvallat tietää syyllisen. Hän ei kuitenkaan erikseen nimennyt Irania.

Lisäksi Trump sanoi Yhdysvaltojen olevan valmiina vastaiskuun. Maa kuitenkin odottaa Saudi-Arabialta vahvistusta asiaan ja tietoa siitä, kuinka vastatoimissa voidaan edetä.

Trump valtuutti maan luovuttamaan markkinoille öljyä Yhdysvaltojen hätävarastosta, jotta öljyn hinta pysyisi kurissa maailmanmarkkinoilla.

Öljyn viitehinta nousi 66 dollariin, mikä on hieman vähemmän kuin alun perin pelättiin. Häiriöiden pelätään kestävän viikkoja.

Myös Etelä-Korea on ilmoittanut harkitsevansa varmuusvarastojensa käyttöönottoa. Venäjä ilmoitti hallinnon olevansa ensin yhteydessä Saudi-Arabiaan ennen päätöstä varmuusvarastojen käytöstä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja