Suomalaisanalyytikko: Öljyn hinta ei noussut niin paljon kuin pelättiin – pitää Yhdysvaltojen öljyvarastojen avaamista sisäpoliittisena pelinä

Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun 1:37

Öljymarkkinoiden reaktioissa Saudi-Arabiaan kohdistuneeseen iskuun eivät toteutuneet kaikkein pahimmat pelot, vaikka hinta merkittävästi nousikin, katsoo öljyyn ja maakaasuun erikoistunut markkina-analyytikko Vesa Ahoniemi.

Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin iskettiin lauantaina, ja maan öljyntuotanto putosi alle puoleen.

–  Viitehinta eli brent näytti avaavan 72 dollariin, mikä tarkoitti 12 dollarin nousua viikonlopun ylitse. Nyt se on palannut tuonne 66 dollariin, eli viikonlopun episodista olisi seurannut noin kuuden dollarin nousu, mikä on tietysti merkittävää, mutta kertoo ehkä myös siitä, että ne suurimmat uhkakuvat eivät ihan ole markkinoiden mielestä toteutuneet, Ahoniemi sanoi STT:lle.

Ahoniemi muistuttaa, että Saudi-Arabian ensimmäiset tiedot siitä, että vaikutus olisi huikeat 5,7 miljoonaa tynnyriä päivässä polkaisivat käyntiin koko paniikinomaisen kommentoinnin.

–  Sitten saatiinkin tieto, että kolmasosa kapasiteetista saataisiin takaisin jo maanantain aikana. Sen jälkeen tuli kuitenkin taas tieto, että kokonaisvahingon korjaaminen kestää viikkoja. Tästä seuraa kysymys siitä, tuleeko pysyviä ongelmia sen suhteen, kuinka paljon raakaöljyä Saudi-Arabia pystyy viemään, Ahoniemi pohtii.

Riittävätkö öljysataman varastot?

Saudi-Arabian tärkeimmän öljyn vientisataman Ras Tanuran varastoissa on Ahoniemen mukaan noin 50–60 miljoonaa tynnyriä öljyä.

– Se kestää noin kymmenen päivää. Eli jos ajatellaan että jonkunlainen disruptio kestää viikkoja, niin voi olla aika tiukoilla, että riittäkö se. Jos se ei riitä, niin Saudi-Arabia joutuu julistamaan tällaisen force majeure -esteen, joka taas häiritsisi markkinoita entistä pahemmin.

Yhdysvaltain strategisten varmuusvarastojen avaamisen myyntiin Ahoniemi näkee ennen kaikkea sisäpolitiikkana, vaikka koko varasto periaatteessa riittäisi peittämään nyt tapahtuneen vähennyksen ainakin 30 päiväksi, ja periaatteessa jopa sadaksi päiväksi.

– Enemmän näkisin, että se on sisäpoliittista peliä ja presidentti Donald Trump haluaa näyttää, että hän tekee kaikkensa suojellakseen öljyn hintaa.

Lue myös:

    Uusimmat