USA-hyökkääjän pokka petti hylätystä maalista – puhe Olli Jokisesta sai NHL-pelaajan valloilleen

Michael Eyssimont muistanee ensimmäisen ottelunsa Yhdysvaltain jääkiekkomaajoukkueessa pitkään. Jenkkien ensimmäinen maali Suomea vastaan hylättiin Eyssimontin kontaktista maalivahti Emil Larmiin, mutta MM-kisaottelu kääntyi lopulta USA:lle ja joukkue juhli hallitsevasta mestarista Tampereella 4–1-voittoa.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Suomi johti USA:ta joukkueiden MM-turnausavauksessa 1–0, kun Matt Coronato ampui kiekon toisessa erässä isäntien reppuun. Michael Eyssimont oli kuitenkin laukausta ennen kevyessä kontaktissa Leijonien maalivahtiin Emil Larmiin, minkä myötä Suomi haastoi tilanteen ja maali hylättiin.

– En tiedä, mitä siinä nähtiin. Tämä on, mitä on, mutta olen varma, että päätös oli oikea. On ikävää, ettei se mennyt meidän hyväksemme, mutta tämä on jääkiekkoa, tilanteen videoltakin katsonut Eyssimont sanoi MTV Urheilulle.

C Moren asiantuntija Karri Kivi oli maalin hylkäämistä vastaan, ja Olli Jokinen puolestaan sanoi, että Suomen Liigassa osuma olisi hyväksytty. Kun Eyssimontille oli vasta mainitsemassa Jokisen kommenteista, hän keskeytti puheen.

– Hän oli kuuluisa NHL:ssä ja yksi suosikkipelaajistani, Eyssimont sanoi innostuneena.

Leijonien vastustajan hylätty maali hämmensi MM-studiossa 0:59
Katso: USA:n hylätty maali hämmensi C Moren MM-studiossa.

NHL:ää nykyisin Tampa Bay Lightningissa pelaava hyökkääjä Eyssimont totesi Jokista mukaillen, että "ehkä toisessa sarjassa maali olisi hyväksytty, mutta täällä ei".

– Siitä ei jäänyt huonoja tunteita.

Ja miksipä olisi jäänyt, kun USA onnistui myöhemmin toisessa erässä hyväksytysti tasoituksessa ja iski kolmannessa kolme lisämaalia, joista viimeisen tyhjiin, eikä Suomi enää maalannut lainkaan.

Eyssimont paljasti lopulta tarkoin aseteltujen ensikommenttiensa jälkeen "nauraneensa vähän", kun maali kumottiinkin. USA ei kuitenkaan siitä lamaantunut, vaan oikeastaan päinvastoin: joukkue vaikutti hylätyn maalin jälkeen jopa entistä vahvemmalta ja Suomi oli paikka paikoin purjeessa.

– Tiesimme, että meidän täytyy jatkaa pelaamista, Eyssimont kiteytti.

"Suomella ei ollut paljoa tankissa"

Yhdysvaltain ykköstähti, pelin viimeiset kaksi maalia tehnyt Alex Tuch sanoi pelin alla MTV Urheilulle, että USA tulee yllättämään monet. Joukkuetta on pidetty paperilla USA:n maajoukkueeksi vaatimattomana, eikä siinä ole supertähtiloistoa, mutta vikkelät ja näppärät pelaajat osoittivat pystyvänsä pelaamaan vaarallista, nopeustaitavaa lätkää.

Eyssimont uskoo USA:n yllättäneen Suomen.

– He tulivat peliin todella hyvin. Tiedämme, miten taitavia he ovat, iso ja nopea joukkue. Pystyimme kuitenkin minusta hyydyttämään heitä pelin loppua kohti. Tunsimme, että momentum oli meidän puolellamme, eikä heillä ollut paljoa tankissa. Pystyimme astumaan lopussa esiin.

Eyssimont jatkoi isännistä kuitenkin vielä kunnioittavin sanoin.

– He myllersivät hyvin parin viimeisen minuutin aikana, mikä voi olla pelottavaa, kun heillä on monia taitavia jätkiä. Casey DeSmith kuitenkin piti luukut kiinni ja tapoimme peliä viidellä kuutta vastaan hyvin.

Ja laatupaikoistaan USA rankoi sitä ennen tehokkaasti. Leijonat-vahti Larmin peliä oli tarkkailtu.

– Ensimmäisessä laukauksessani, jonka ammuin ensimmäisessä vaihdossani, hän oli alhaalla ennen kuin edes lauoin. Yritimme ampua hänelle ylös, kun hän menee alas. Hän pystyy silti ottamaan paljon kiinni, Eyssimont sanoi ja kehui perään 182-senttistä Leijonien MM-debytanttia hyväksi veskariksi.

"Perheeni on todella ylpeä"

Suurempiin juhlistuksiin uransa ensimmäisen maajoukkuepelin jälkeen Eyssimont ei uskonut lähtevänsä. 26-vuotias peluri saapui vasta eilen Suomeen 15 tunnin lentomatkaamisen jälkeen, ja väsymys painoi.

– Yritän saada ensi yönä unta. Ehkä syön illan aikana hyvän illallisen jätkien kanssa ja tutustun jätkiin, joiden kanssa en ole vielä pahemmin jutellut.

Eyssimont ei ylipäätään ollut vielä ehtinyt juuri miettiä maajoukkuedebyyttiä.

– Asiat ovat tapahtuneet niin nopeasti. Perheeni on kuitenkin todella ylpeä ja ystäväni myös. Otan tämän tosissaan. Tämä on iso turnaus ja haluan pelata hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat