USA:n ykköstähti maiskuttelee suomalaisilla erityisyyksillä: "Rakastan sitä… niin ja yksi juttu vielä"

Yhdysvaltain MM-kisajoukkueen ykköstähti Alex Tuch valottaa rakastavansa useampaakin suomalaista asiaa.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Avausottelu Tshekki–Suomi pe 10.5. klo 21.20. Studio käyntiin jo klo 20.00!

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Buffalo Sabresia viimeisimmät kaksi kautta edustanut NHL-kiekkoilija Alex Tuch, 27, pelaa vasta uransa ensimmäisessä miesten arvoturnauksessa, mutta hyökkääjällä on maajoukkuekokemusta viime vuosikymmeneltä USA:n juniorijoukkueista. Hän vieraili tuolloin Suomessakin kolmessa kansainvälisessä turnauksessa, ja jenkkipeluri tietää täkäläiset erityisyydet.

– Koko joukkue on menossa saunaan parin päivän sisällä. Se tulee olemaan todella kivaa hupia joukkueen kanssa, en malta odottaa, Tuch rupattelee Tampereella.

Myös poronliha maittaa.

– Rakastan poroa… rakastan sitä.

– Niin ja yksi juttu vielä, suomalainen lonkero. Se on niin hyvää. New Yorkissa on itse asiassa sitä. Se on mahtavaa, Tuch maiskuttelee.

Harvinainen mylly

On taas aika nauttia myös itse jääkiekosta. Tuch veti peleistä muutaman viikon happea, kun Buffalo Sabresin NHL-kausi päättyi jälleen runkosarjaan, mutta palasi tositoimiin tahkoamalla ensimmäisen miesten maaottelunsa tiistaina Münchenissä Saksaa vastaan. USA voitti MM-lohkovastustajien kenraaliottelun 6–3.

Se ei ollut Tuchilta mikä tahansa peruspeli, vaan hän intoutui nyrkkeilemään. Hän ryhtyi toisessa erässä myllyyn Saksan Tobias Fohrlerin kanssa, ja kummankin peli päättyi ulosajokomennukseen.

– Pelasimme maalin edustalla ja tartuimme toisiimme. Lämpö nousi nopeasti ja pudotimme hanskat, Tuch kertaa.

Tuch korostaa kohdallaan episodin harvinaisuutta, vaikka kaukalotappelut ovat sinänsä hänelle tuttuja Amerikasta.

– En ole missään määrin tappelija, enkä ole tapellut vuosiin. Se tapahtui hetken tiimellyksessä.

Mutta oli hauskaa.

– Vähän. Energiat ovat ylhäällä ja vastassa oli iso kaveri. Se oli hyvä tappelu. Sain ihmisiltä paljon viestejä jälkeenpäin ja nauroin makeasti.

Miesten MM-kisadebyytti velipojan kanssa

Tänään perjantaina on puolestaan Tuchin MM-kisadebyytin vuoro kovassa ottelussa hallitsevaa mestaria ja kisaisäntä Suomea vastaan Tampereella. Tuch sanoo, että MM-kisapäätöstä täytyi pitkän NHL-kauden jälkeen miettiä "pari päivää", mutta jatkaa, ettei voinut sivuuttaa mahdollisuutta pelata pikkuveljensä kanssa.

Miesten arvokisoissa debytoivat nimittäin samaan aikaan veljekset, kun myös Luke Tuch, 21, nähdään USA:n joukkueessa. Hän on pelannut viimeisimmät kolme kautta NCAA-kiekkoa Bostonin yliopistossa ja on Montreal Canadiensin toisen kierroksen NHL-varaus vuodelta 2020.

– Pelaamme ensimmäistä kertaa yhdessä – kuuden vuoden ikäero on iso. Oli hauskaa pelata jo Saksassa, ja olen todella innoissani tästä turnauksesta ja yhteisestä ajasta hänen kanssaan, isoveli Alex sanoo.

Kaksikko on isoveljen mukaan todella läheinen. Hän myöntää jääkiekon lähentävän, ja kaksikko puhuu keskenään paljon, "lähes päivittäin".

Alex Tuch odottaa velipoikansa viilettävän tulevaisuudessa myös NHL-jäillä.

– Hänellä on paljon raakaa lahjakkuutta. Odotan innostuneena, että hän saa palaset loksahtamaan yhteen. Hän menee vielä yhdeksi vuodeksi kouluun takaisin, toivottavasti dominoi ensi kaudella ja hyppää sitten ammattilaiseksi.

– Katsotaan, mitä sitten tapahtuu. Se on hänen oma polkunsa, eikä ole kiirettä. Voit pelata pitkän uran, tulla liigaan 22–23-vuotiaana. Sitä ei koskaan tiedä.

"Tulevat yllättämään"

Isoveli Alex Tuch on itse tahkonnut NHL-otteluita nyt seitsemällä eri kaudella. Miehen ennätyspistesesonki oli tätä ennen 2018–19, jolloin Tuch toimitti Vegas Golden Knightissa 74 runkosarjaotteluun 52 pinnaa, mutta kuluneella kaudella hän pisteli oman ennätyksensä uusiksi. 74 peliin Buffalo Sabresissa 79 paunaa.

Ohivaihtoja ja -pelejä ei Tuchin kauteen hänen arvionsa mukaan juuri tullut, vaan hyökkääjä pystyi olemaan tasaisempi kuin aikaisempi.

Tasaista tuloksentekoa häneltä janoaisi nyt suuresti myös USA, jonka MM-kisaryhmässä ei Tuchia nimekkäämpää pelimiestä ole. Jenkit ovat liikkeellä pelaajamateriaaliltaan verrattain köykäisellä miehistöllä.

– Ehkä meillä ei ole paperilla NHL-supertähtiä, joita on ollut menneisyydessä. Meillä on kuitenkin paljon nuorta lahjakkuutta nousemaan esiin. He tulevat yllättämään ihmisiä, Tuch lupaa.

Tuch mainitsee 19-vuotiaan Cutter Gauthierin, joka on varattu NHL:ään viidentenä pelaajana viime vuonna. Hän jatkaa luettemelalla Henry Thrunin, Sean Farrellin ja Matt Coronaton, jotka ovat kukin pelanneet vähän NHL:ssä ja tehneet Tuchin mukaan "vaikutuksen".

– Katsotaan, mitä nuo nuoret jätkät tuovat, mutta on myös monia muita kavereita, jotka tulevat yllättämään ihmiset.

Uskotko, että tulette yllättämään Suomen?

– Sitä toivomme, Tuch sanoo hyväntuulisena, alkamatta uhota.

Lue myös:

    Uusimmat