Urheiluhullun fitness-perheen vuosi: Urheilemme yli 20 maassa

Australian Queenslandissa asuva Brownin kolmihenkinen perhe aloitti lokakuussa vauhdikkaan vuoden. 

Paulin, Jacquin ja heidän 9-vuotiaan Ben-pojan pyrkimyksenä on harrastaa viittäkymmentä urheilulajia viidessäkymmenessä viikossa eri puolilla maailmaa. Lajien kirjo on huima: rantalentopalloa, valjakkoajelua, mäkihyppyä, ratsastusta, nyrkkeilyä, jopa pyörätuolirugbya.

Kun lajit ovat tulleet tutuiksi, perhe voi opettaa niitä muillekin. 

– Liikunnan puutteesta on tullut vakava terveysriski. Haluamme näyttää koko maailmalle, että tavallinenkin perhe voi löytää 50 eri urheilulajia ja harrastaa niitä 50:ssä viikossa. Varmasti jokainen lapsi ja perhe löytää yhden lajin, jota he voivat harrastaa säännöllisesti, Paul-isä toteaa.

Täysin tavallinen perhe ei ole kuitenkaan kyseessä, sillä omia kuntoklubejaan eri puolilla maailmaa luotsaava Paul Brown on kansainvälisesti tunnettu fitness- ja terveysasiantuntija, joka on nuoruudessaan saavuttanut mm. Australian mestaruuden aerobicissa. Myös perheen Jacqui-äidillä on ollut vankka urheilutausta jo lapsuudesta alkaen.Lasten lisääntyvä ylipaino ja lasten epäterveelliset elämäntavat ovat pohdituttaneet Paul Brownia Ben-pojan kasvamisen myötä. Brown luennoi mielellään kouluissa oppilaille liikunnan hauskuudesta, sillä tietokonepelit ja muut internetin houkutukset haukkaavat yhä suuremman palan lasten vapaa-ajasta.

– Jos menisin kouluun puhumaan diabeteksen vaaroista kukaan ei kuuntelisi ja minut naurettaisiin pihalle. Mutta jos puhun erilaisista maailmalla harjoitettavista urheilulajeista, lapset ja nuoret höristävät korviaan, hän sanoo.  

Viime viikolla Suomeen saapuneet liikunnan lähettiläät ovat harrastaneet salibandya Helsingissä Vikingsien opastuksella. Lisäksi ohjelmassa on ollut murtomaahiihtoa, suksijalkapalloa ja muuta talvista hassuttelua Kivikon liikuntakeskuksen hiihtohallissa.

Brownien matkapäiväkirja nostattaa hikikarpalot sohvaperunan otsalle

Perheen Ben-poika antaisi pois kaikki ipadit ja muut härvelit, jos vain saisi hiihtää. Hän vakuuttaa lempiurheilulajinsa olevan ehdottomasti murtomaahiihto.

– Pidän enemmän hiihtämisestä, koska on hauska olla lumessa, hän toteaa.

"50 sports in 50 weeks" -ideaan perhe on saanut mukaan useita sponsoreita ja "tehtävän" taustalla on jo mittava avustajien sekä tukijoiden verkosto.

Lue myös:

    Uusimmat