UPM:n tulos romahti

Yhtiön toimitusjohtajan mukaan markkinoilla tapahtui voimakas ja nopea käänne.

Metsäyhtiö UPM:n huhti–kesäkuun vertailukelpoinen tulos laski 71 prosenttia viime vuoden vastaavasta vuosineljänneksestä. Yhtiön liikevoitto oli nyt 114 miljoonaa euroa. Viime vuonna vastaava luku oli lähes 390 miljoonaa.

Liikevoittoprosentti taas oli 4,5, kun se vuotta aiemmin vastaavaan aikaan oli 15,1. Yhtiön liikevaihto oli noin 2,6 miljardia euroa ja pysyi lähes samoissa lukemissa kuin vuosi sitten.

UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen mukaan tulos oli pettymys. Hän sanoo yhtiön tiedotteessa, että rajusti laskeneeseen tulokseen vaikuttivat geopoliittinen epävarmuus, hidastunut taloudellinen toimeliaisuus ja korkea inflaatio.

Samalla poikkeuksellinen varastojen purkaminen jatkui yhtiön toimialalla, ja seurauksena oli voimakas käänne markkinoilla. Pesosen mukaan useimpien UPM:n tuotteiden toimitukset jäivät huhti–kesäkuussa merkittävästi pitkän aikavälin keskiarvoista.

– Tuotteiden toimitusmäärät olivat selvästi alle arvioidun loppukäyttökysynnän, Pesonen sanoo.

Yhtiö kertoi varastojen purkamisen jatkumisesta ja sen vaikutuksesta jo toukokuussa antamassaan tulosvaroituksessa. Tuolloin yhtiö ennakoi vertailukelpoisen liikevoiton laskevan sekä vuoden alkupuoliskolla että koko vuoden aikana.

Lisäksi sellun ja sähkön markkinahinnat olivat ennätyskorkealla viime vuoden lopussa, josta ne ovat tulleet kuluvan vuoden aikana nopeasti alas.

– Hyödykkeiden, kuten sellun ja energian, maailmanmarkkinahinnat laskivat historiallisista huipuista syklin pohjalukemiin puolessa vuodessa, Pesonen kertoo.

Pesosen mukaan vuosi jatkuu alhaisilla sellun ja sähkön hinnoilla, mikä vaikuttaa tuloksiin UPM:n niissä liiketoiminnoissa, jotka ovat riippuvaisia näiden hyödykkeiden hinnoista.

Saksan Plattlingin-tehtaan sulkemista suunnitellaan

Toimitusjohtajan mukaan UPM reagoi markkinoiden haasteisiin muun muassa leikkaamalla kustannuksia. Yhtiön eri liiketoiminnoissa esimerkiksi vähennetään työvoimaa sekä pysyvästi että väliaikaisesti.

UPM kertoi tiistaina suunnittelevansa paperitehtaan sulkemista pysyvästi Saksan Plattlingissa. Yhtiön tiedotteen mukaan tehtaan sulkeminen vähentäisi UPM:n päällystämättömien ja päällystettyjen painopaperien kapasiteettia 595  000 tonnilla Euroopassa. Toteutuessaan suunnitelma vaikuttaisi noin 400:aan UPM:n työntekijään Plattlingissa.

UPM:n mukaan suunnitelma on jatkoa välttämättömille toimenpiteille, joilla yhtiö varmistaa liiketoimintojensa kilpailukyvyn ja sopeuttaa graafisen paperin kapasiteettia vastaamaan kannattavaa kysyntää.

Jo kesäkuussa UPM kertoi sulkeneensa paperikoneen Saksan Schongaussa ja toisen Itävallan Steyrermühlissa.

Lisäksi UPM kertoi huhtikuun lopussa aloittavansa muutosneuvottelut yhtiön vaneri- ja viiluliiketoimintayksikössä UPM Plywoodissa. Neuvotteluiden piirissä on yhteensä 262 toimihenkilöä, joista aiotaan vähentää enintään 35.

Vielä huhtikuussa yhtiö ennakoi vahvaa vuotta

Markkinoilla tapahtuneesta yllättävästä käänteestä kertoo, että vielä alkuvuonna UPM ennakoi koko vuodelle vahvaa tulosta. Yhtiö teki tammi–maaliskuussa 356 miljoonan euron tuloksen, jossa oli kasvua edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta 29 prosenttia. Yhtiö arvioi tuolloin, että vertailukelpoinen liikevoitto jatkaisi kasvuaan koko ensimmäisen vuosipuoliskon ajan.

Todellisuus osoittautui synkemmäksi. Yhtiön vertailukelpoinen tulos vuoden ensimmäisellä puoliskolla laski 29 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Puolivuotiskauden liikevoittoprosentti oli 8,8, kun se vuotta aiemmin oli 13,1.

Yhtiö ennakoi nyt, että kuluvan vuoden vertailukelpoinen tulos tulee laskemaan viime vuodesta, jolloin yhtiö tosin takoi ennätystuloksen. UPM odottaa vuoden jälkipuoliskon olevan samaa tasoa tai parempi kuin alkupuoliskon.

Pesosen mukaan varastojen purkamisen vaikutusten odotetaan vähenevän asteittain loppuvuoden aikana. Näin ollen yhtiön toimitukset voivat vielä elpyä kohti arvioitua loppukäyttökysyntää, Pesonen arvioi.

Markkinoiden reaktio UPM:n huhti–kesäkuun tulokseen ei ollut tiistaina pörssin auettua dramaattinen. Ennen puoltapäivää yhtiön osakekurssi oli heilunut Helsingin pörssissä hitusen maanantain päätöshinnan molemmin puolin.

Lue myös:

    Uusimmat