Suomalaisyritysten osavuositulokset eivät kerro suoraan taloustilanteesta – "Helsingin pörssi ei oikein ole Suomen talouden peili "

Nordean päästrategi kertoo, mitä yritysten osavuositulokset kertovat Suomen taloudesta 3:01
Nordean päästrategi Antti Saaren mukaan yritysten tulokset ovat tippuneet suhteellisen odotetusti.

Suomalaisyritysten osavuosituloksia on julkistettu viime päivinä. Vaikka tietyillä aloilla tulokset ovat tippuneet runsaastikin, ei nähtävissä ole suuria yllätyksiä.

Nordean päästrategi Antti Saaren mukaan yritysten tulokset ovat tippuneet suhteellisen odotetusti. Yhdysvalloissa yritysten tulokset tippuvat viitisen prosenttia vuodentakaiseen verrattuna, ja Euroopassa noin kymmenen prosenttia. 

– Suomessa isojen yritysten osalta tulokset tippuvat ehkä 20–25 prosenttia, johon pääsiallinen selitys on se, että meillä on paljon metsä- ja terästeollisuuden yhtiöitä sekä energia-alaa, joilla menee tänä vuonna erityisen heikosti verrattuna viime vuoteen, jolloin niillä meni erittäin hyvin. 

Pienenä yllätyksenä tosin konepajojen osalta kehitys ei ole jatkunut aivan toivottuun tahtiin. 

– Jos tämä kehitys jatkuu pitempiaikaisena, se voi alkaa jossain vaiheessa jarruttaa kasvua, Saari kertoo.

Suomen talouden kehitystä ei voi Saaren mukaan yritysten tuloksista suoraan päätellä.

– Helsingin pörssi ei oikein ole Suomen talouden peili siinä mielessä. Meidän yrityksemme toimivat kuitenkin aika globaalissa kentässä, ja isoimpien yritystemme liikevaihdosta reippaasti yli puolet tulee Suomen ulkopuolelta. Siinä mielessä nämä eivät oikein heijastele toisiaan. 

Helsingin pörssissä alkuvuosi on ollut apea, toisin kuin muualla Euroopassa, jossa kurssit ovat nousseet reippaastikin. Saari kertoo, että tärkein selittävä tekijä tähän on juurikin suuri painotus metsä-, teräs- ja energiateollisuuteen, joille tämä vuosi on ollut selvästi heikko. 

Katso Antti Saaren koko haastattelu Kymmenen uutisissa ylläolevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat