Mainos

Unohdettu sähköauto saapui 20 vuotta liian aikaisin – katso hauska mainos 1990-luvulta

Vuodelta 1996 peräisin oleva mainos julistaa sähköautojen saapuneen. Julistus saattoi olla hieman ennenaikainen.

Yhdysvaltalaisen General Motorsin valmistama EV1-sähköauto ei omana aikanaan saavuttanut suurtakaan suosiota – itse asiassa se jäi varsin tuntemattomaksi erikoisuudeksi.

EV1 oli GM:llä valtava projekti. Se sai alkunsa hyvin tutulta kuulostavasta syystä, nimittäin tiukentuvista päästörajoituksista. Autoteollisuus kuitenkin lobbasi onnistuneesti rajoitusten lieventämisen puolesta, mikä tavallaan tappoi EV1:n ennen kuin se pääsi edes vauhtiin.

GM ei voinut hyödyntää EV1:n kehityksessä muiden mallien teknologiaa käytännössä lainkaan, joten sen valmistaminen oli kallis panostus. Auto kuitenkin piti sisällään ominaisuuksia, jotka kuulostavat nykyaikaiselta vielä tänäkin päivänä. EV1:ssä oli nimittäin avaimeton käynnistys sekä jarrutusenergian talteenotto. Auton sisälämpötila oli myös mahdollista säätää etukäteen, jotta matkustajilla oli mukavat oltavat, kun tuli aika lähteä.

EV1:n valmistus loppui kolmen vuoden jälkeen ja GM pakotti autonsa liisanneita asiakkaita palauttamaan menopelinsä. Suurin osa autoista romutettiin, jotta GM:n ei tarvitsisi tarjota autoille varaosia tai huoltopalveluita. 

Vasta nyt, 20 vuotta myöhemmin voidaan oikeasti puhua sähköautojen maailmanvalloituksesta. Vaikka sähköautoja olikin ollut olemassa jo ennen EV1:tä, oli GM:n erikoisuus kuitenkin pari vuosikymmentä edellä aikaansa.

Lähde: Mestmotor.se

***

2:30

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.