Unohda kalliit puhdistusaineet ja siivoa lähes ilmaiseksi

Marttaliitto järjestää syksyllä kursseja ekosiivouksesta ympäri Suomen. Jokaisen kodista kun löytyy tehokkaita ja edullisia siivousaineita.

Etikalla, ruokasoodalla ja sokerinpaloilla sekä suolalla voi syyssiivouksesta tehdä uuden elämyksen. Etikan etuna on sen happamuus, jonka vuoksi sillä voi poistaa hanojen ympärille kertynyttä kalkkia.

Etikka myös kiillottaa ja kirkastaa. Ikkunoista tulee kirkkaat, kun pesuveden joukkoon laittaa ruokalusikallisen etikkaa ja muutaman tipan tiskiainetta.

Marttaliitto kuitenkin muistuttaa, ettei etikkaa pidä laimentaa kuumaan veteen, sillä silloin se haihtuu, menettää tehoaan ja voi jopa ärsyttää hengitystä. Kaikille materiaaleille etikkaa ei sovellu. Kaakeli- ja silikonisaumoille, emalille ja marmorille aine on haitallinen sen happamuuden vuoksi, sillä se voi syövyttää arkoja materiaaleja.

Kylpyhuoneen ja kattiloiden paras kaveri

Ruokasooda on pieneen purkkiin piilotettu ihmeaine. Ruokasoodalla puhdistuvat niin lavuaarit ja kattilat kuin teen likaamat kupitkin. Ruokasoodan käyttäminen on myös helppoa, sillä ainetta voi laittaa kostutettuun liinaan ja sen avulla hangata pinttymiä. Hopeiden kiillottamiseen ruokasooda ja lämmin vesi on myös hyvä yhdistelmä.

Ruokasooda sopii lisäksi termoskannun puhdistamiseen. Kannun voi täyttää kuumalla vedellä ja sen jälkeen lisätä joukkoon kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa. Seoksen annetaan seistä muutaman tunti, jonka jälkeen kannu pestään ja huuhdellaan huolellisesti.

Haiseva mikro raikastuu ilman kemiallisia aineita. Hajut poistuvat kupillisella vettä, missä on kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa. Kuumenna hetki ja huomaat eron. Sähköuunin puhdistukseen voi taas valmistaa Marttaliiton ohjeiden mukaisen tahnan, joka syntyy kahdella ruokalusikallisella suolaa ja samoilla määrillä kuumaa vettä sekä ruokasoodaa.

Sokeripalat ja suola

Sokerilla ja suolalla voi maustaa mutta myös puhdistaa. Esimerkiksi pohjaan palaneen kattilan voi hangata puhtaaksi veteen kostutetulla sokeripalalla.

Ruokasuolalla pääsee taas eroon punaviinitahrasta, kun suolaa hieroo runsaasti märkään tahraan. Suolalla on myös voimaa kiillottaa hopeisia esineitä. Alumiinifoliovuoan voi täyttää haalealla vedellä ja lisätä joukkoon kourallisen suolaa, minkä jälkeen esineiden annetaan olla liuoksessa hetken aikaa. Suolan voi Marttaliiton mukaan korvata leivinjauheella.

Lähde: Marttaliitto

Kuvat: Shutterstock, Lehtikuva

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja