Univaje saattaa altistaa nuoret diabetekselle

Univaje saattaa altistaa diabetekselle, kertoo tuore tutkimus.

Pitkään jatkuva univaje saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan heikentää nuorten insuliiniherkkyyttä ja siten altistaa heidät diabetekselle. Lyhyitä yöunia nukkuvat myös lihovat muita todennäköisemmin, tutkimuksista tiedetään. Tulokset perustuvat 615 brasilialaisen 10–19-vuotiaan koululaisen ja opiskelijan terveystietoihin. 

Tulosten mukaan alle kahdeksantuntisia yöunia nukkuvat olivat muita painavampia, heillä oli enemmän vyötärölihavuutta ja heidän insuliiniherkkyytensä oli alentunut verrattuna ikätovereihin, jotka nukkuivat vähintään kahdeksan tuntia yössä. Insuliiniherkkyyden alentuminen viittaa tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen.

Lyhyitä yöunia nukkuvien lasten tiedetään lihovan muita todennäköisemmin, minkä lisäksi he myös kuorsaavat ja heillä on useammin uniapneaa. Nyt saadut tulokset tukevatkin aiempien tutkimusten havaintoja ja osoittavat saman koskevan myös teini-ikäisiä.

Tutkimus julkaistiin Jama Pediatrics -lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat