Uniongelmia? Yksinkertainen apu auttaa lastasi nukahtamaan nopeammin

Apu nukahtamisongelmiin löytyy läheltä. Tutkijat nimittäin uskovat, että oikein suunniteltu valaistus voi parantaa vauvan unen laatua huomattavasti. 

Monet lapsiperheet kamppailevat saman ongelman, nimittäin nukahtamisen ja yöheräilyn kanssa. Jos tuutulaulut eivät tuota toivottua tulosta, kannattaa huomio kiinnittää valaistukseen.

Valaistuksen merkitystä yöunille tutkinut tutkijaryhmä on auttanut myös astronautteja nukahtamaan paremmin vaativissa olosuhteissa. Nyt tutkijaryhmä on kiinnittänyt huomiota erityisesti pienten lasten nukahtamisongelmiin yrittämällä ymmärtää valaistuksen merkitystä ihmisen biologialle.

Tutkijat ovatkin nyt löytäneet yhteyden nukahtamisen ja värilämpötilojen välillä. Tämä tieto voi auttaa tulevaisuudessa monia uniongelmista kärsiviä lapsiperheitä.

Lastenhuoneen lamput vaihtoon

Kun lapsi itkee yöllä, moni meistä laittaa valot päälle automaattisesti nähdäkseen mikä lapsella on hätänä. Juuri tämä äkillinen valonmuutos voi kuitenkin vaikeuttaa entisestään uudelleen nukahtamista.

Suurin ongelma onkin siis liian kirkkaassa valaistuksessa. Valkoinen valo on kotitalouksissa yleisimmin käytetty valaisumuoto, sillä monet kokevat valkoisen valon tekevän kodin miellyttäväksi. Valkoinen valo heijastaa myös sinistä, nukahtamishormoni melatoniinin eritystä estävää valoa.

Parasta olisi pystyä pitämään valot pois päältä koko yön ajan, mutta jos tämä ei ole mahdollista, valaistuksen muuttaminen on tutkijoiden mukaan yhtä hyvä keino.

Lastenhuoneeseen kannattaa valita lamppuja, joiden värilämpöä voi tarpeen tullen säätää. Punertavalla, himmeällä valaistuksella on rentouttava vaikutus, joka voi saada lapsesi nukahtamaan nopeasti heräämisen jälkeenkin. Säädä siis valaistus illan tullen himmeämmäksi ja punertavammaksi, ja lapsesi nukkuu tutkitusti paremmin. 

Lähde: Time

Lue myös:

    Uusimmat