Uniapneaa hoidetaan maskin lisäksi omilla toimilla – poimi vinkit

Ainakin 300 000 suomalaista sairastaa uniapneaa. Oireita voi vähentää nukkuessa käytettävän maskin lisäksi omilla toimilla, kuten laihduttamalla, liikkumalla tai vaikka käyttämällä tukisukkia.

Yleisin hoitomuoto uniapneaan on nenän kautta annettava ylipainehengityshoito. Siinä hengitetään huoneilmaa ylipaineella maskin avulla, jolloin CPAP-laitteen puhaltama ilmavirta pitää hengitystiet auki unen aikana. 

– CPAP-laitteista on tullut yhä käyttäjäystävällisempiä ja maskit ovat kehittyneet, Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne kertoo.

Maskeja on useita erilaisia malleja, sierainmaskeista koko kasvot peittäviin malleihin. Itselle sopivan mallin löytäminen voi viedä aikaa, mutta kärsivällisyys kannattaa. CPAP-hoito auttaa uniapnean oireisiin hyvin ja tehoaa nopeasti, jo yhden-kahden nukutun yön jälkeen.

Mikä uniapnea?

  • Hengityksessä ilmenee nukuttaessa katkoksia, joihin liittyy usein äänekästä kuorsausta.
  • Oireita ovat muun muassa väsymys, päänsärky, keskittymisvaikeudet ja masentuneisuus.
  • Voi johtaa hoitamattomana ajan kuluessa korkeaan verenpaineeseen, sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen.

– Hoidon etuna on myös se, että se sopii lähes kaikille uniapneaa sairastaville, Puolanne sanoo.

CPAP-hoidon lisäksi uniapneaan sairastunut tarvitsee vahvan omahoitosuunnitelman. Sairastunut voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa monella tapaa. 

– Uniapnean taustalla on usein ylipaino. Laihduttaminen auttaa vähentämään oireita. Myös liikunta auttaa oireiden hallinnassa, vaikka paino ei sen johdosta putoaisikaan, Puolanne kertoo.

Päivittäisen arkiliikunnan lisäksi uniapneaa sairastavalle suositellaan vähintään 2,5 tuntia kestävyysliikuntaa viikossa. Uusien tutkimusten avulla on löydetty muitakin uniapneaa sairastavia auttavia keinoja. 

– Uniapneaa sairastavat voivat myös hyötyä tukisukkien käytöstä päivisin. Ilman niitä jalkoihin voi kertyä nestettä, joka makuuasennossa siirtyy ylävartalolle ahtauttaen hengitysteitä, Puolanne kertoo. 

Lisäksi uniapneasta kärsivää voi auttaa alkoholin ja tupakan välttäminen sekä kyljellään tai mahallaan nukkuminen.

Lähde: Hengitysliitto ja Uniapnea.fi

Lue myös:

    Uusimmat