Unettomuuskierre toi ahdistuksen – "Pelkään iltoja ja nukkumaanmenoa"

Studio55.fin lukija, nimimerkki Uneton kertoi unettomuuskierteestään. Ahdistus nukahtamisesta on jo niin suuri, että pelkkä vuoteeseen meno saa pulssin nousemaan.

Olen kärsinyt unettomuudesta nyt noin kolme vuotta. Unettomuus esiintyy aika ajoin. Olen huomannut, että pahin unettomuuden jakso on alkutalvesta, tammi-helmikuussa. Myös syksyllä alkava pimeänä aikana unettomuutta esiintyy. Kesäisin koen unettomuutta olevan vähemmän.

Aina vuodenajalla ei kuitenkaan ole merkitystä. Oletan, että stressi on myös yksi suuri ellei suurin unettomuuden aiheuttaja. Välttämättä en stressaa edes tietoisesti, vaan se tulee jo alitajunnasta. En pysty tai kykene itse vaikuttamaan tai hallitsemaan tätä.

Lopulta päädyn unettomuuden kierteeseen, pelkään nukahtamista, iltoja ja nukkumaanmenoa. Stressaannun lisää, kroppa alkaa käymään ylikierroksilla, eikä sitä helpota yhtään se, että harrastan liikuntaa paljon. Lopulta joudun jättämään harrastukset, liikunnan, jotta pystyn käymään töissä (kolmivuorotyö) ja yritän vain levätä muun ajan.

"Olen alakuloinen ja ahdistunut päiväsaikaan"

Hankalinta unettomuudessa minulle on nukahtaminen. Jo vuoteeseen mennessä pulssi alkaa hakkaamaan, ahdistus iskee, pelottaa, itkettää. En välttämättä saa unta edes nukahtamislääkkeellä, joita minulla on ollut useaan otteeseen käytössä. Pahimmillaan en nukahda millään lääkkeelläkään. Makaan vain ja pelkään. Elämä tuntuu erittäin ahdistavalta.

Kun olen unettomuuden kierteessä, olen myös alakuloinen ja ahdistunut päiväsaikaan. Kaikki tuntuu ylivoimaiselta ja toivottomalta. Jopa masentavalta. Olen itkuherkkä ja epätoivoinen.

"Kadotan elämäniloni unettomuuden vuoksi välillä lähes kokonaan"

Olen hakenut apua avoterveydenhuollosta sekä työterveyshuollosta. Apua olen saanut vaihtelevasti. Kunnollista, pitkään jatkuvaa keskustelu- tai terapia-apua ei ole vielä järjestynyt. Työterveyshoidosta käsin psykologilla voin käydä viisi käyntikertaa, jonka jälkeen työterveyshuolto ei järjestä keskustelu-/psykologin apua. On ilmeisesti käännyttävä yksityisten palveluiden puoleen. Ne ovat kuitenkin niin kalliita, että en tiedä onnistuuko se.

Unettomuus hallitsee välillä elämääni todella. Esimerkiksi nyt viimeiset kaksi kuukautta ovat olleet todella hankalia. Ymmärrän, että olen tässä unettomuuden kierteessä. Haluaisin oppia keinoja hallitsemaan stressiä ja näin ollen unettomuutta. Kadotan elämäniloni unettomuuden vuoksi välillä lähes kokonaan.

Eikä unettomuutta tai oloani helpota se, että tästä kärsii joka viides suomalainen. Mitä voisimme tehdä toisin? 

Olen yrittänyt huomioida liiallisen rasituksen iltaisin. Olen myös pyrkinyt välttämään erilaisten laitteidein käyttöä iltaisin sekä vähentämään valoja. Toistaiseksi ei vielä tulosta.

Lue myös:

    Uusimmat