Umami-sana tarkoittaa japaniksi herkullista. Yeismaailmallisesti umami kuvaa kuitenkin erityistä makua, joka löytyy esimerkiksi soijakastikkeesta. Se on nostettu viidenneksi perusmauksi.
Jokainen ihminen tunnistaa neljä perusmakua: makean, suolaisen, karvaan ja happaman. Usein viidenneksi perusmauksi nostetaan umami. Nimi kuulostaa monelle vieraalta, mutta kyseessä ei ole uusi ilmiö. Japanilaistutkija Kikunae Ikeda tunnisti umamin koostumuksen jo yli sata vuotta sitten. Japanissa kyseinen maku esiintyy esimerkiksi merilevässä ja soijakastikkeessa. Maun aiheuttaa glutamiinihapon ja sen suolojen yhteisvaikutus.
Maku on kuitenkin lähes jokaiselle tuttu, sillä äidinmaito maistuu voimakkaasti umamille. Umamin makua esiintyy myös tavallisissa elintarvikkeissa, kuten lihassa ja kasviksissa. Miamin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kielessä on makureseptoreita, jotka reagoivat ainoastaan umamin makuun.

