Mainos

Ulkoministeri Soini Katalonian tilanteesta: En hyväksy väkivaltaa miltään taholta – Halla-aho vaatii hallitukselta selvää kannanottoa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) toivoo Katalonian osapuolten pääsevän mahdollisimman pian neuvottelupöytään ja saavan väkivallan loppumaan.

–  Nämä asiat eivät ratkea väkivallalla. Sen tien päässä ei ole mitään kestävää, Timo Soini kommentoi.

Soini ei suoraan tuomitse Espanjan poliisin kovia otteita, mutta sanoo, ettei hyväksy väkivaltaa miltään taholta. Hän kertoo luottavansa lähtökohtaisesti itsenäisten valtioiden tapoihin ja kykyihin hoitaa sisäiset asiansa.

–  Olen pidättyväinen kommentoimaan toisten itsenäisten maiden asioita. Jos Katalonian tilanne nousee neuvotteluihin, otetaan kantaa.

Soinin mukaan tämäntyyppisissä tilanteissa koko totuus on tuskin kenenkään hallussa.

–  Joten pidän vieraana lähteä mestaroimaan muiden maiden asioita. Itsenäiset valtiot hoitavat asiansa oikeusjärjestelmänsä ja lakiensa mukaan, pitävät yllä yleistä järjestystä ja välttävät tarpeetonta väkivaltaa.

Soini näkee Katalonian asemassa yhtymäkohtia Skotlantiin, joka hylkäsi itsenäistymisen Britanniasta kansanäänestyksessä vuonna 2014.

–  Asia käsiteltiin siellä rauhanomaisesti ja äänestettiin.

Soini ei halunnut ottaa kantaa siihen, miksi Euroopan johtajat ovat vältelleet ottamasta kantaa Espanjan poliisin koviin otteisiin.

Hallituksesta pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ollut sunnuntaina tavoitettavissa kommentteja varten.

Halla-aho vaatii hallitukselta selvää kannanottoa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on vaatinut aiemmin tänään Facebookissa Suomea ottamaan hallituksen suulla selvästi kantaa siihen, että "eurooppalainen valtio pamputtaa ja ampuu ihmisiä, jotka pyrkivät edistämään rauhanomaisesti ja demokraattisesti samaa, legitiimiä tavoitetta – kansallista itsenäisyyttä.”

– Onko EU arvojen ja periaatteiden yhteisö, vai onko se kerho, jonka jäsenyys antaa oikeuden tehdä omien rajojensa sisällä mitä hyvänsä, Halla-aho kysyy Facebook-päivityksessään.


SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne toteaa Twitterissä, että demokratiassa ja oikeusvaltiossa poliisin tehtävä on turvata ihmisten oikeus äänestää – ei estää äänestämästä.

3:39

1:45


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.