Ulkomaantoimittajan analyysi: Ukrainassa ylivalta sortajilla

Miksi kehitysapu ei mene perille? 25:00

Studio55.fi -lähetyksessä vierailleen ulkomaantoimittajan Heikki Aittokosken mukaan Ukraina on hyvä esimerkki siitä, mitä yhteiskunnalle tapahtuu, kun vahvat sortajat saavat ylivallan.

Toimittaja Heikki Aittokosken kirja Narrien laiva julkaistiin viime syksynä. Kirja kuvaa aikaamme seitsemän kuolemansynnin kautta.

Tällä hetkellä kriisissä oleva Ukraina kuvastaa kirjassa kuolemansyntiä ahneus.

– Ukraina on ikävä kyllä ainakin eurooppalaisittain oikea paraatiesimerkki siitä, mitä valtiolle, mitä yhteiskunnalle tapahtuu, silloin kun vahvat sortajat saavat ylivoiman, Aittokoski toteaa.

Aittokosken mukaan sen lisäksi, että Ukrainalla on tällä hetkellä akuutti ongelma Venäjän kanssa, se on monella muullakin tavalla moniongelmainen yhteiskunta. Ongelmat johtuvat Aittokosken mukaan pääasiassa siitä, että siitä lähtien kun Ukraina 90-luvulla itsenäistyi, maan vahvat ja röyhkeät ovat kaapanneet valtion kansallisomaisuuden itselleen kansalta.

Aittokosken mukaan Ukrainan kansanedustajat ovat hyvin rikkaita ja käyttävät asemaansa kasvattaakseen edelleen omaisuuttaan.

– Tässä on tavallaan yksinkertaistaen se ero hyvän ja huonon yhteiskunnan välillä. Että kun hyvässä yhteiskunnassa varakkaat, rikkaat liikemiehet haluavat toisinaan mennä politiikkaan tehdäkseen politiikkaa, niin Ukrainassa on käynyt niin, että suurrikkaat oligarkit ovat menneet politikkaan tehdäkseen lisää rahaa, sanoo Aittokoski.

Aittokosken mukaan monet olivat liian sinisilmäisiä vuonna 2004 Ukrainan oranssin vallankumouksen aikaan. Kuviteltiin, että uudet, paremmat poliitikot alkavat johtamaan Ukrainaa terveen, demokraattisen yhteiskunnan tielle.

– Nämä uudet poliitikot ei ensinnäkään läheskään kaikki olleet kovin uusia poliitikkoja, ja he alkoivat riitelemään keskenään. Ja yksinkertaisesti sama meno jatkui, ja tässä me olemme nyt, Aittokoski sanoo.

Aittokosken kirja käsittelee myös Nicaraguan sandinistivallankumousta vuonna 1979. Miksi vallankumouksen sankari Ortega oli sankari myös suomalaisille? Katso Aittokosken haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat