Ulkoleikit ja lautapelit unohtuneet – perheet viettävät nyt aikaa tablettien parissa

Lapset eivät enää vietä vapaa-aikaansa yksin tietokoneen äärellä, selviää eurooppalaisesta kyselytutkimuksesta. Lasten mielestä vanhemmat käyttävät liikaa aikaa digitaalisten laitteiden kanssa, ja samaa mieltä on suuri osa vanhemmista.

Tuore kyselytutkimus rikkoo myytin yksin tietokoneen äärellä vapaa-aikaansa viettävästä lapsesta.

Eurooppalaisista perheistä jopa 85 prosenttia viettää yhteistä aikaa lastensa kanssa esimerkiksi tablet-laitteiden tai tietokoneiden äärellä ulkoilun sijaan, selviää paristomerkki Duracellin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Vanhemmat ja lapset viettävät merkittävästi enemmän yhteistä aikaa erilaisten sähköisten päätelaitteiden äärellä perinteisten yhteisten harrastusten, kuten lautapelaamisen ja ulkoilma-aktiviteettien sijaan.

Suosituimmaksi muuksi yhteiseksi tekemiseksi nimettiin pyöräily (52 prosenttia).

Digilaitteet vievät yhteistä aikaa

Lapset eivät ole ainoita, jotka tuijottavat näyttöruutua. Lähes 70 prosenttia lapsista on sitä mieltä, että heidän vanhempansa viettävät liikaa aikaa digitaalisten laitteiden kanssa. Neljä lasta kymmenestä kertoo viestivänsä toisinaan vanhempiensa kanssa verkon välityksellä, vaikka vanhemmat olisivat viereisessä huoneessa.

Samaan aikaan 60 prosenttia vanhemmista on sitä mieltä, että he viettäisivät enemmän aikaa perheenä, jos eivät koko ajan näpräisi omia laitteitaan. Lähes puolet pelaisi lautapelejä ja vajaa puolet käyttäisi aikaa satujen lukemiseen ja tarinoiden kertomiseen. 

Yhteiset leikit mukavampia

Kolme neljästä vanhemmasta myöntää, että heillä on mukavampaa lastensa kanssa silloin, kun he leikkivät yhdessä. He myös tuntevat olonsa onnellisemmaksi ja tyytyväisemmäksi.

Yksi kymmenestä on sitä mieltä, että lapsen kanssa tietokoneella pelaaminen ei ole ollenkaan hauskaa.

Duracellin tekemään tutkimukseen osallistui lähes 6 000 eurooppalaista perhettä. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena kuudessa maassa: Isossa-Britanniassa, Italiassa, Ranskassa, Saksassa, Turkissa ja Venäjällä.

Lähde: H&K

Lue myös:

    Uusimmat