Ukrainalaiset huolissaan venäläisten sijoittamisesta samoihin vastaanottokeskuksiin: "Stressaavaa ja raskasta"

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n mukaan venäläisten turvapaikanhakijoiden sijoittaminen samoihin vastaanottokeskuksiin ukrainalaisten pakolaisten kanssa vaarantaisi monien turvallisuudentunteen. Maahanmuuttoviraston (Migri) mukaan ukrainalaiset ja venäläiset turvapaikanhakijat pyritään lähtökohtaisesti sijoittamaan eri vastaanottokeskuksiin.

Migri kertoo Twitterissä, että venäläiset ovat jättäneet liikekannallepanon jälkeen Suomeen 237 turvapaikkahakemusta. Viime vuosina venäläiset ovat jättäneet vuosittain keskimäärin 200–500 turvapaikkahakemusta vuosittain. Tänä vuonna hakemuksia on tähän mennessä jätetty 653.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n hallituksen jäsen Arseniy Svynarenko kertoo, että venäläisten turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on noteerattu yhdistyksessä.

Monet ukrainalaiset tuntevat hänen mukaansa huolta mahdollisuudesta, että heidän pitäisi asua samoissa tiloissa venäläisten kanssa. Yhdistys päätyikin siksi kirjoittamaan huolensa ilmaisemiseksi avoimen kirjeen, jolla pyydetään viranomaisia varmistamaan ukrainalaisten pakolaisten turvallisuus.

– Ukrainalaisten ja venäläisten mielipiteet tilanteesta voivat olla hyvin erilaisia. Pelkästään tämä voi olla monille stressaavaa ja raskasta, Svynarenko sanoo.

Hän muistuttaa, että suurin osa Ukrainasta Suomeen paenneista on naisia ja lapsia, joilla voi olla rankkoja kokemuksia sodasta. Yhdistyksen mukaan venäläisten miesten sijoittaminen ukrainalaisten pakolaisten läheisyyteen vaarantaisi ukrainalaisten fyysisen ja henkisen turvallisuuden. Svynarenkon mukaan liikekannallepano ei ole merkittävästi muuttanut venäläisten asenteita ukrainalaisia kohtaan.

– Pyydämme viranomaisia kiinnittämään huomiota siihen, että tilapäisen suojelun piirissä olevien ukrainalaisten fyysinen ja henkinen turvallisuus toteutuu, Svynarenko sanoo.

Toistaiseksi yhdistyksen tietoihin ei ole tullut vahvistettuja tilanteita, joissa ukrainalaisten ja venäläisten välille olisi syntynyt ongelmia tai jännitteitä.

Migrin mukaan asia on tiedostettu ja ukrainalaiset ja venäläiset sijoitetaan lähtökohtaisesti eri vastaanottokeskuksiin. Migri toteaa Twitterissä, että tilannetta seurataan aktiivisesti ja Suomeen saapuneiden pakolaisten turvallisuuden varmistamista pidetään ensisijaisen tärkeänä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja