Ukraina tutkii, johtuiko Iranin lentoturma sittenkin ohjuksesta – teoria saa tukea asiantuntijalta: "Kone ei pala noin, ellei paloa tai räjähdystä ole saatu aikaan tahallisesti"

8:37

Ukrainan turvallisuusneuvosto lisäsi hämmennystä Iranin lentoturman ympärille torstaina. Vaikka Iranin viranomaisten mukaan ukrainalaiskone syöksyi maahan teknisen ongelman tai moottoripalon takia, Ukraina aikoo tutkia, johtuiko maahansyöksy ohjuksesta tai pommista.

Keskiviikkoinen Ukraine International Airlinesin (UIA) Teheranista Kiovaan matkalla olleen matkustajakoneen maahansyöksy tappoi kaikki koneessa olleet 176 ihmistä. 

Ukrainan mukaan koneen kyydissä olleista 82 oli iranilaisia (joista osa mm. Ruotsissa asuvia), 63 kanadalaisia, 11 ukrainalaisia, kymmenen ruotsalaisia, neljä afganistanilaisia, kolme saksalaisia ja kolme brittejä. Ukrainalaisuhrien joukossa on yhdeksän miehistön jäsentä. Noin 30 uhreista kuului Kanadan Edmontonin iranilaisyhteisöön.

Iranin ja USA:n kriisi vaikeuttaa tutkintaa

Raportin mukaan kone katosi tutkasta noustuaan 2 400 metrin korkeuteen. Lentäjältä ei saatu viestiä poikkeuksellisista olosuhteista.

– Silminnäkijöiden mukaan koneessa nähtiin liekkejä, joiden roihu voimistui, raportissa kerrotaan.

1:54
Kone putosi maahan pian nousun jälkeen.

Ukrainan lentoyhtiö on kiistänyt, että turmassa olisi kyse miehistön virheestä.

Turman tutkintaa vaikeuttaa se, ettei Iranin ja Yhdysvaltojen välillä ole ollut diplomaattisuhteita 40 vuoteen. Niinpä koneen mustia laatikoita ei luovuteta Yhdysvaltoihin.

Ilmailualan asiantuntijoiden mukaan vain muutamat maat kykenevät analysoimaan mustia laatikoita. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Britannia, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat.

Konflikti Yhdysvaltojen kanssa kuumeni Iranissa huippuunsa viime perjantaina, kun Yhdysvallat surmasi lennokki-iskulla Iranin "kakkosmiehen" komentaja Qassem Suleimanin Irakin Bagdadissa. Vain muutama tunti ennen ukrainalaiskoneen turmaa Iran teki kostoiskun Yhdysvaltain liittouman tukikohtiin Irakissa.

"Lentokoneet eivät vain syty tuleen noin"

Tämä yksin nosti esiin salaliittoteoriat, että lentoturma liittyisi jollain lailla konfliktiin. Alustavien tietojen mukaan tapahtuneeseen ei näytä liittyvän rikosta, ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on huomauttanut, ettei onnettomuuden syytä ole tarpeen spekuloida.

Kone nousi ilmaan normaalilla nopeudella ja korkeudella, kunnes ainakin yksi sen moottoreista syttyi silminnäkijöiden mukaan tuleen. Uutistoimisto Bloombergin haastattelema kokenut ilmailuasiantuntija on sitä mieltä, että lentodata sekä turmasta kuvattu video eivät näytä siltä, että kyseessä olisi tyypillinen konevika tai moottoripalo.

– Lentokoneet eivät vain syty tuleen ja palo ei leviä noin nopeassa ajassa noin paljon, ellei paloa tai räjähdystä ole saatu aikaan tahallisesti, Yhdysvaltain ilmailuviraston entinen päällikkö Jeffrey Guzzetti spekuloi.

Lähteet: STT, AFP, Bloomberg

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja