MTV seurasi sotaa 29. marraskuuta

9:33
Näin Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali evp Jarmo Lindberg näki tilanteen Ukrainassa eilisaamuna.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 29. marraskuuta 2022. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Presidentti Niinistö ei näe estettä ukrainalaissotilaiden kouluttamiselle Suomessa 
  • ISW: sotilasoperaatioiden tahti Ukrainassa kiihtynee maan jäätyessä 
  • Zelenskyin mukaan Ukrainan sähköverkkoon kohdistuneet Venäjän iskut ovat "rikos ihmisyyttä vastaan".
  • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Keskiviikon seurantaan pääset tästä

23.15: Olena Zelenska pyytää Britanniaa avuksi Venäjän johtajien tuomitsemisessa

Iso-Britannian parlamentissa vieraillut Ukrainan ensimmäinen nainen Olena Zelenska vaatii Vladimir Putinin ja muiden Venäjän johtajien saattamista syytteeseen sotarikostuomioistuimeen, joka perustettaisiin juuri Venäjän provosoimattoman hyökkäyksen järjestämisestä.

Zelenska piti parlamentissa yksityiselle yleisölle puheen, jossa hän pyysi Britannian apua Nürnbergin tyylisen tuomioistuimen perustamiselle.

– Meidän on perustettava erityinen tuomioistuin Venäjän Ukrainaan kohdistamaa hyökkäysrikosta vastaan, joka tehostaa kansainvälisen rikostuomioistuimen työtä eikä heikennä sitä.

Yksityisessä tilaisuudessa läsnä olivat esimerkiksi entinen pääministeri Boris Johnson ja työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmer.

Nürnbergin oikeudenkäynnissä tuomittiin Natsi-Saksan johtajia sotarikoksista vuonna 1945.

Lähde: Guardian.

23.01: Tällaista tuhoa Venäjän ohjusisku asuintaloon teki Hersonissa

3:27

18.16: Ukraina sai Ranskalta raskaita raketinheitinjärjestelmiä

Ukraina kertoo saaneensa Ranskalta raskaita raketinheitinjärjestelmiä.

LRU-mallin raketinheitinjärjestelmien kantama on jopa 70 kilometriä.

– Ukrainan armeija on nyt entistä voimakkaampi, Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov tviittasi.

Viime kuukausina Ukraina on käyttänyt länsimailta saamiaan raketinheitinjärjestelmiä iskeäkseen komentokeskuksiin ja ammusvarastoihin Venäjän kontrolloimalla alueella.

Ukraina on pyytänyt tukijoiltaan lisää pitkän kantaman aseita ylläpitääkseen tasaista etenemistään taistelukentällä. Venäjän toistuvien ohjusiskujen myötä myös ilmapuolustusjärjestelmille on jatkuvaa tarvetta.

14.40: Rex Nordic Group vie Ukrainaan siirrettäviä lämmittimiä lähes 90 000 eurolla – lähtevät matkaan Askolan varastosta

Euroopan suurin siirreltävien lämmittimien ja kylmäkoneiden maahantuoja Rex Nordic Group lähettää Ukrainaan Airrex-lämmittimiä lähes 90 000 eurolla. Yritys kertoo tiedotteessaan, että lämmittimet viedään Ukrainaan sen Askolan varastosta Uudeltamaalta. 

Ukrainan avustuslähetys koostuu Rex Nordicin jakelemista siirrettävistä Airrexin dieselkäyttöisistä lämmittimistä. Yrityksen mukaan ne ovat erityisen soveltuvia kohteisiin, joissa halutaan lämmittää isojakin tiloja erittäin pienellä sähkönkulutuksella. 

Airrex lämmittimiä voidaan käyttää Ukrainassa pelkän virtapankin varassa pitkienkin sähkökatkosten aikana. 

Lämmittimet toimitetaan perille Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry:n avustuksella.          

14.32: Kiovassa vierailleet ulkoministerit vakuuttavat yhteislausunnossaan jatkavansa Ukrainan tukemista

Ukrainalle sekä poliittista että käytännön tukea.

Lausunnossa ovat mukana eilen Kiovassa vierailleet ulkoministerit Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Islannista, Virosta, Latviasta ja Liettuasta sekä Ukrainan ulkoministeri.

Ulkoministerit tuomitsevat lausunnossa vahvasti Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa ja toteavat, että eivät koskaan tunnusta Ukrainan alueiden laitonta liittämisyritystä Venäjään.

– Tuomitsemme jyrkimmällä tavalla Venäjän hyökkäykset siviilejä ja kriittistä infrastruktuuria, mukaan lukien energialaitoksia, vastaan, lausunnossa todetaan.

– Nämä hyökkäykset siviilejä vastaan ​​ovat sotarikoksia.

Ulkoministerit katsovat tärkeäksi jatkaa kansainvälistä tukea, jonka pyrkimys on parantaa Ukrainan ilmapuolustusta. Lisäksi he katsovat, että Venäjään kohdistuvia sanktioita tulee edelleen vahvistaa.

Ministerit vaativat Venäjää vapauttamaan laittomasti maasta poistetut ja kiinni otetut ukrainalaissiviilit sekä hyökkäyksen aikana otetut panttivangit.

Lausunnossa myös tuomitaan Venäjän "vastuuton ja erittäin provokatiivinen" ydinaseretoriikka, Zaporizhzhjan ydinvoimalan miehittäminen ja hyökkäykset ydinvoimalaitoksiin.

Juttua täydennetty kello 15.26.

11.28: Niinistö ei näe estettä ukrainalaissotilaiden kouluttamiselle Suomessa 

Presidentti Sauli Niinistö ei näe estettä ukrainalaisten sotilaiden kouluttamiselle Suomessa. Niinistön mukaan koulutus voisi esimerkiksi liittyä asejärjestelmiin, joita Suomi luovuttaa Ukrainalle.

Niinistöltä kysyttiin asiasta tiistaina lehdistötilaisuudessa, joka järjestettiin Maavoimien sotaharjoituksen yhteydessä Nurmeksessa Pohjois-Karjalassa. Niinistö kävi tänään tiistaina vierailulla harjoituksessa.

–  En näe ukrainalaisten kouluttamiselle estettä, mutta asiassa on toimittava niin kuin järkeväksi nähdään. Esimerkiksi Suomen luovuttamien asejärjestelmien kohdalla koulutus voisi tulla kyseeseen, Niinistö sanoi.

–  Mehän sen parhaiten tiedämme, miten käyttämämme järjestelmät toimivat.

Kontio 22 -niminen harjoitus on Maavoimien vuoden tärkein sotaharjoitus. Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 8  000 sotilasta.

Niinistön mukaan sotilaat, joista noin 2  000 on reserviläisiä, vaikuttavat ottavan harjoituksen tosissaan.

–  Kyllä täällä huomaa, että reserviläisten asenne on vakava. Ukrainan tilanne otetaan tosissaan, Niinistö kuvaili.

9.52: Kiovan pormestari: “Emme voi antaa Putinin varastaa jouluamme”

Kiova aikoo pystyttää kaupunkiin joulukuusia nostattaakseen pommitusten runteleman kaupungin asukkaiden henkeä.

– Kukaan ei voi perua uutta vuotta ja joulua, Kiovan pormestari Vitali Klitschko sanoi RBC-Ukraina-uutistoimiston haastattelussa.

– Emme voi antaa (Venäjän presidentti Vladimir) Putinin varastaa jouluamme.

Sähkön säästämiseksi joulupuita ei tulla valaisemaan.

9.51: Brittitutkija: Venäjän joukkoja uhkaa suuri kuolleisuus hypotermian ja tautien vuoksi

Britannian RUSI:n (royal United Services Institute) maasodan tutkija Jack Watling kirjoittaa Twitterissä, että talvi vaikuttaa voimakkaimmin jalkaväkeen.

Kuivan vaatekerran mukana kantaminen ja sen kuivana pitäminen vaatii sotilaalta tarkkuutta sekä itsekuria. Jos sotilaan kuiva vaatekerta kastuu, sen kuivaamiseen tarvitaan lämpöä, jota taistelutantereella on huonosti saatavilla, Watling kirjoittaa.

Watlingin mukaan on tärkeää, että alijohtajat pitävät sotilaitaan silmällä. Mikäli joku kylmettyy, tulee hänet poistaa etulinjasta.

Watling kirjoittaa Ukrainan asevoimilla olevan kokemusta talviolosuhteista sekä hyvä alijohtajisto. Sotilaat myös pitävät huolta toisistaan.

Venäjän alijohtajisto on kokenut sodassa kovia tappioita eikä mobilisoiduilla sotilailla ole kokemusta tai taitoja toimimaan kenttäolosuhteissa pitkään. Venäjän sotilailla ei myöskään ole juurikaan talvivarusteita.

Kylmän tullessa nämä aiheuttavat Watlingin mukaan Venäjälle tappioita. Tilanne myös hidastaa joukkojen toimintanopeutta.

– Ukraina voi siis aiheuttaa venäläisille paljon tappioita vain pitämällä kahakoita yllä niin, että venäläiset joutuvat pysymään asemissaan. Lisäksi iskut kannattaa ajoittaa niin, että yksikköjen rotaatio ei onnistu. Lopputuloksena on suuri kuolleisuus hypotermian ja tautien vuoksi, Watling kirjoittaa Twitterissä.

Watlngin mukaan muta ei ole tankeille niin suuri ongelma, toisin kuin renkaallisille huoltoajoneuvoille.

Isot tappiot lisäävät venäjän tarvetta korvata menetyksiä huonosti koulutetuilla, liikekannallepanon seurauksena tulleilla joukoilla.

Watling uskoo, että laajan skaalan hyökkäyksiä nähdään talvella vähemmän. Se ei kuitenkaan tarkoita, että taisteluiden vähentymistä tai ammustarpeiden pienenemistä.

9.21: Kaksi sodan keskellä toiminutta ukrainalaisoopperaa palkittiin “oopperoiden Oscareilla”

Lvivin ja Odessan oopperatalot palkittiin tämän vuoden ”Oopperan Oscareilla”. Oopperoiden kerrotaan tehneen ”uskomatonta työtä haastavissa olosuhteissa” sodan raivotessa Ukrainassa.

Oopperat palkittiin eilen kansainvälisessä International Opera Awards -tilaisuudessa.

– Me tulemme kaupungeista, joissa kadut ovat pimeitä mutta sielumme täynnä valoa… Musiikkimme hurisee nyt kaikkialla generaattorien tahtiin, mutta tämä on selviytymisemme ja elämämme musiikkia, totesi Oksana Taranenko Odessan kansallisoopperasta, joka edusti kahta oopperataloa tilaisuudessa.

8.10: Venäjän ja Yhdysvaltain armeijojen kuuma Ukraina-linja käytössä vain kerran

Yhdysvaltojen ja Venäjän armeijojen välinen viestintälinja, joka pystytettiin Venäjän hyökättyä Ukrainaan, on ollut käytössä vain kerran, yhdysvaltalaisviranomainen kertoo uutistoimisto Reutersille. Yhteydenotossa Yhdysvallat oli ilmoittanut Venäjälle huolestaan Venäjän sotilasoperaatioista lähellä Ukrainan kriittistä infrastruktuuria.

7.51: Asetoimituksissa tuotannon ja tarjonnan rajat tulossa vastaan

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tulee vetoamaan Naton jäseniin, jotta nämä antaisivat Ukrainalle lisää talviapua, kertoo Reuters.

Aseavun ohella Nato-maat ovat tukeneet Ukrainaa esimerkiksi polttoaineella, lääketieteellisillä tarvikkeilla, talvivarusteilla ja dronejen häirintälaitteilla. Stoltenbergin toiveena on avun lisääntyminen.

Naton ulkoministerien kokous tulee keskittymään puolustusavun kehittämisen, kuten ilmatorjuntajärjestelmiin ja niiden ammuksiin, vaikka niiden toimituksessa on ongelmia. Reutersin haastatteleman diplomaatin mukaan asetuottajilla on vaikeuksia kiihdyttää tuotantoaan ja rajat aseiden tarjonnassa ovat tulossa vastaan.

– Me teemme kaikkemme toimituksissa, mutta siinä on oikea ongelma. Ukrainalaiset tietävät sen. Jopa Yhdysvaltain aseteollisuudella on ongelmia sen vahvuudesta huolimatta, hän kertoo.

6.09: Reutersin lähde: USA:n Blinken tulee lupaamaan apua Ukrainan sähköverkon korjaamiseen

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tulee ilmoittamaan uudesta avusta Ukrainan sähkönsiirtokyvyn palauttamiseksi, kertoo Reuters pohjaten tietonsa nimettömänä esiintyvään virkamieslähteeseen.

Yhdysvaltain hallinnon kerrotaan työskennelleen yhdessä maan julkisten palveluiden tarjoajien ja laitetoimittajien sekä Euroopan maiden kanssa löytääkseen välineistöä, jolla Ukraina voisi korjata Venäjän ohjusiskuissa tuhoamat sähköverkon osat. 

5.56: Ukrainan energiayhtiö pyytää apua USA:n kehitysyhteistyövirastolta

Ukrainan energiayhtiö Naftogas on pyytänyt Yhdysvaltojen kehitysyhteistyövirasto USAID:ilta apua lisämaakaasun muodossa lämmityksen varmistamikseksi. Ukrainassa on alkanut talvi, joten lämmitys on välttämättömyys.

Venäjän massiiviset pommitukset Ukrainan energiainfrastruktuuriin ovat jättäneet isoja osia maasta ilman sähköä ja lämpöä.

23:53: Helsinki lahjoittaa Ukrainaan viisi ambulanssia

Helsingin kaupunginhallitus lahjoittaa Ukrainan pelastustoimelle Helsingin kaupungin pelastuslaitokselle tarpeettomiksi jääneet viisi ambulanssia, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Lahjoituksen arvo yhteensä on noin 60 000 euroa. Lahjoitettavat ambulanssit ovat vuoden 2016 ja 2014 vuosimallia. 

Kaupunginhallitus teki päätöksen tänään kokouksessaan.

22.53: YK: Humanitaarinen tilanne Etelä-Ukrainassa on kriittinen

Mykolajivin ja Hersonin humanitaarinen tilanne on tällä hetkellä vakava ja kriittinen, kertoo YK. 

Lähes neljännesmiljoona ihmistä pelkästään Mykolajivissa kärsii lämmön, veden ja sähkön puutteesta.

YK:n tietojen mukaan Hersonista pakenevat siviilit ovat menneet Mykolajiviin.

– Mykolajiviin on jo perustettu joitakin lämmityspisteitä auttamaan ihmisiä, jotka eivät pysty lämmittämään kotiaan. Avustustyöntekijät toimittavat tarvikkeita ja generaattoreita, jotta nämä paikat saadaan toimimaan, YK:n tiedottaja Stéphane Dujarri kertoo CNN:lle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja