Ukraina kieltää Venäjän väitteet Bahmutin saarrosta – MTV seurasi Ukrainan sotaa 28. marraskuuta

9:33
Näin Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg arvioi Ukrainan sodan tilanteen tällä hetkellä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 28. marraskuuta 2022. 

 • ISW: sotilasoperaatioiden tahti Ukrainassa kiihtynee maan jäätyessä 
 • Venäjän ulkoministeri väittää, että Ukrainaa vapautetaan natsismista
 • Von der Leyen: Kreml käyttää jälleen ruokaa aseena
 • Euroopan parlamentti hyväksyi 18 miljardin lainapaketin Ukrainalle
 • Zelenskyin mukaan Ukrainan sähköverkkoon kohdistuneet Venäjän iskut ovat "rikos ihmisyyttä vastaan".
 • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa
 • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23:53: Helsinki lahjoittaa Ukrainaan viisi ambulanssia

Helsingin kaupunginhallitus lahjoittaa Ukrainan pelastustoimelle Helsingin kaupungin pelastuslaitokselle tarpeettomiksi jääneet viisi ambulanssia, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Lahjoituksen arvo yhteensä on noin 60 000 euroa. Lahjoitettavat ambulanssit ovat vuoden 2016 ja 2014 vuosimallia. 

Kaupunginhallitus teki päätöksen tänään kokouksessaan.

22.53: YK: Humanitaarinen tilanne Etelä-Ukrainassa on kriittinen

Mykolajivin ja Hersonin humanitaarinen tilanne on tällä hetkellä vakava ja kriittinen, kertoo YK. 

Lähes neljännesmiljoona ihmistä pelkästään Mykolajivissa kärsii lämmön, veden ja sähkön puutteesta.

YK:n tietojen mukaan Hersonista pakenevat siviilit ovat menneet Mykolajiviin.

– Mykolajiviin on jo perustettu joitakin lämmityspisteitä auttamaan ihmisiä, jotka eivät pysty lämmittämään kotiaan. Avustustyöntekijät toimittavat tarvikkeita ja generaattoreita, jotta nämä paikat saadaan toimimaan, YK:n tiedottaja Stéphane Dujarri kertoo CNN:lle.

22.31: Ukraina kieltää Venäjän väitteet Bahmutin saarrosta

Ukraina kieltää Venäjän väitteet Donetskin alueella sijaitsevan Bahmutin saarrosta, kertoo CNN. Taistelut jatkuvat Bahmutissa kiivaina.

Bahmutista on tullut venäläisille tärkeä kohde, sillä sen menestys Itä-Ukrainassa on ollut viime kuukausina heikkoa ja Venäjä on joutunut vetämään joukkojaan alueilta pois.

Venäjän asettama nukkejohtaja Denis Pushilin kertoi maanantaina Venäjän joukkojen olevan lähellä Bahmutin saartamista.

– Tilanne Bahmutissa pysyy hankalana, mutta meidän yksikkömme, erityisesti Wagner-ryhmä, on todellakin edennyt, Pushilin sanoi Venäjän televisiossa. 

Ukrainalaiset myöntävät Venäjän etenemisen alueella, mutta kiistävät menettäneensä maansa. 

– Bahmut on edelleen Ukrainan päätaistelun keskipiste. Vihollinen toimii aggressiivisimmin tällä suunnalla. Se tekee hyökkäyksiä ja tuli-iskuja. Keskimäärin vihollinen aiheuttaa noin 180-200 tykistöiskua päivässä, itäisen armeijan tiedottaja Serhii Cherevatyi sanoi Ukrainan televisiossa maanantaina.

21.30: Haavisto: Ukrainassa voi olla edessä uusi pakolaistalvi

Kiovassa maanantaina vierailleen Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Ukrainassa saattaa olla edessä uusi pakolaistalvi Venäjän ohjushyökkäysten takia.

Haaviston mukaan Ukrainan presidentin, ministerien ja energiayhtiöiden edustajien kanssa käydyt keskustelut olivat tuoneet esille sen tunnelman, että iskut energiajärjestelmään ovat olleet vakavia.

– Jos ihmiset jäävät kylmään ja nälkään eikä lämmitystä saada toimimaan, on ihan selvä, että lisää pakolaisia tulee, Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa maanantai-iltana.

18.22: Venäjä jatkaa Hersonin asuinalueiden pommittamista

Venäjä jatkaa vastikään vapautetun Hersonin pommittamista. Venäjän joukot tekevät iskuja Dnerp-joen itäpuolelta.

Hersonilaiset ovat lähteneet kaupungista pois iskujen alta. Suuri osa kaupungista on edelleen ilman sähköä ja vettä.

Hersonin alueen sotilashallinnon päällikkö Jaroslav Janushevitsh kertoi CNN:n mukaan, että Hersonin alueelle oli sunnuntaina isketty 30 kertaa.

Janushevitshin mukaan siviilejä viedään junilla turvallisimmille alueille.

– Väliaikaista majoitusta tarjotaan erityisesti varustetuissa kouluissa ja päiväkodeissa, joskus on paikkoja asuntoloissa ja tyhjissä taloissa maaseudulla.

16.40: Kiovassa jälleen hätäsähkökatkoksia

Kiovassa on jo suunniteltujen sähkökatkojen lisäksi hätäkatkoksia, kertoo CNN

– Hätäsähkökatkot jatkuvat Kiovassa. Tämä on välttämätön toimenpide sähköjärjestelmän tasapainottamiseksi ja laitevikojen välttämiseksi, sähköntoimittaja DTEK sanoo Facebookissa.

– Teemme parhaamme toimittaaksemme sähköä jokaiselle asiakkaalle 2-3 tuntia kahdesti päivässä. Heti kun onnistumme tasapainottamaan tilanteen, palaamme aikataulun mukaisiin katkoihin, DTEK kertoo.

Kiovassa tulee jatkuvia sähkökatkoja, kun Ukraina yrittää löytää laitteita Venäjän ohjusiskujen vaurioittaman ja tuhoaman sähköinfrastruktuurin korjaamiseksi.

Talviolosuhteet lisäävät ihmisten vaikeuksia.

13.30:  Venäjä kiistää olevansa aikeissa luovuttaa Zaporizhzhjan ydinvoimalan

Etelä-Ukrainassa sijaitseva ydinvoimala on edelleen Venäjän valvonnassa ja myös sellaisena pysyy.

Näin ilmoitti Kreml maanantaina sen jälkeen, kun Ukrainalaisen energiayhtiö Energoatomin johtaja Petro Kotin oli väläyttänyt sunnuntaina televisiolähetyksessä, että on merkkejä siitä, että venäläisjoukot olisivat pian vetäytymässä Zaporizhzhjan ydinvoimalalta.

Venäjä valtasi Zaporizhzhjan ydinvoimalan maaliskuussa. 

10.22: Jarmo Lindberg epäilee, että Venäjän liikekannallepanossa voi tulla ongelmia

Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali evp Jarmo Lindberg arvioi Uutisaamussa, että Venäjän spekuloitu liikekannallepano kyllä huomataan, vaikka sitä kuinka yritettäisiin peitellä. Suuri kysymys on se, miten hyvin toimenpide onnistuisi ja millaisia joukkoja saataisiin mobilisoitua.

– Onhan Venäjällä tietysti väkeä, mutta oli suuria haasteita saada kelvollisia joukkoja tässä ensimmäisessäkään kierroksessa, hän arvioi.

1:17
Näin Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg kuvailee Venäjän haasteita liikekannallepanossa ja millaisia joukkoja ensimmäisessäkin mobilisoinnissa rintamalle saatiin.

9.57: Ukraina: Venäjä valmistelee jo uutta liikekannallepanoa

Ukrainan puolustusministeriön tietojen mukaan Venäjä valmistelee uutta liikekannallepanoa. Uusi "salamyhkäinen liikekannallepanon aalto" alkaisi ministeriön mukaan Venäjällä ja sen miehittämillä Ukrainan alueilla 10. joulukuuta alkaen.

Aiemmin marraskuussa myös yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) on arvioinut, että Venäjällä valmistaudutaan uuteen, peiteltyyn liikekannallepanoon. ISW kirjoitti tuolloin, että Venäjällä oli nähty merkkejä siitä, että uusi liikekannallepano alkaisi joko joulukuussa tai tammikuussa.

Lue lisää Ukrainan väitteestä täältä.

9.12: Lindberg: Venäjä vahvistaa puolustusasemia

Venäjän tavoite Ukrainassa vaikuttaa olevan puolustusasemiin kaivautuminen, arvioi Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali evp Jarmo Lindberg Uutisaamussa.

Hänen arvionsa on, että Venäjä vaikuttaa pelkäävän Ukrainan hyökkäävän kohti Krimiä. Samalla Ukrainan onnistumiset taistelukentällä voisivat uhata Venäjän huoltoreittejä.

1:32
Kenraali evp Lindberg: Ukraina voi pian uhata puolustukseen kaivautuneen Venäjän huoltoreittejä.

7.33: Ukrainalle lienee tiedossa ikävä päivä arvioi, kenraali evp Lindberg

Venäjä jatkanee taas iskujaan Ukrainaan ja sen energiainfrastruktuuriin, arvioi Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali evp Jarmo Lindberg. Venäjä on hänen mukaansa onnistunut iskuin vaikuttamaan paljon ukrainalaisten elämään siviilikohteisiin iskemällä. 

– Tästäkin maanantaista voi tulla ikävä päivä, hän toteaa Uutisaamun haastattelussa.

Hän arvioi, että Venäjä voi saada aikaan pahojakin vaurioita vähäisellä ohjusmäärällä, kun iskut kohdistuvat jo aiemmin tehtyjen vaurioiden päälle.

2:11
Kenraali evp Lindberg Ukrainan sodasta: "Tästäkin maanantaista voi tulla ikävä päivä"

5.50: Kylmä sää vaikeuttaa oloja Ukrainassa

Kylmä sää lisää energiantarvetta Ukrainassa samalla, kun maan energiaverkkoa yritetään saada kuntoon, sähköverkko-operaattori Ukrenergo kertoo. Lämpötilat ovat Ukrainassa olleet nollan asteen alapuolella.

Venäjä on kohdistanut ohjusiskuja maan energiaverkkoon, aiheuttaen sähkökatkoja eri puolilla Ukrainaa. Energiaa joudutaan yhä sääntelemään tilanteen vuoksi, ja paikoin maassa tehdään hallittuja alueellisia sähkökatkoja.

Paikallisia on kehotettu säästämään energiaa.

23.43: Venäjä saattaa olla vetäytymässä Zaporizhzhjan ydinvoimalalta

Ukrainalaisen energiayhtiö Energoatomin johtaja Petro Kotin väläyttää Ukrainan valtakunnallisessa televisiossa, että on merkkejä siitä, että venäläisjoukot olisivat pian vetäytymässä Zaporizhzhjan ydinvoimalalta. Alue on ollut Venäjän hallussa maaliskuusta lähtien. 

Ydinvoimala ei tällä hetkellä ole sähköverkossa.

23.37: Zelenskyi: Venäjä suunnittelee uusia ohjusiskuja

Venäjä suunnittelee uusia ohjusiskuja Ukrainaan, varoittaa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julkaisemallaan videolla. 

Zelenskyin mukaan ensi viikosta voi tulla yhtä hankala kuin tästäkin. Iskut energiainfraa kohtaan ovat aiheuttaneet sodan pahimpia sähkökatkoja tällä viikolla. 

Yksi syy siihen, miksi Venäjä ei päässyt vain muutamassa päivässä marssimaan Kiovaan helmikuussa liittyy maan asevoimien käyttämiin elektronisiin häirintälaitteistoihin. Ukrainan ilmatorjuntaa ja yhteydenpitoa onnistuttiin kyllä häiritsemään, mutta samalla menivät solmuun myös venäläisten omat järjestelmät, uutisoi Business Insider.

”Sähköiseksi veljesmurhaksi” kuvaillusta ilmiöstä kertoi selvityksessään brittiläinen ajatushautomo Royal United Services Institute. Sen mukaan venäläisten käyttämät elektroniset häirintälaitteet toimivat niin tehokkaasti, että Venäjän oli pakko lopettaa niiden käyttö vain pari päivää hyökkäyksen alun jälkeen.

Yhdysvalloissa on jo pitkään oltu huolissaan Venäjän elektronisen sodankäynnin välineistä ja niiden kyvyistä. Kävi ilmi, että välineet toimivat hyvin, mutta Venäjällä ei itselläänkään ollut välineitä, joilla se olisi voinut esimerkiksi yhteydenpitoa jatkaa, kun häirintää tehtiin.

Hyvin pian hyökkäyksen alun jälkeen kävi ilmi, että Venäjän maajoukkojen kyvyttömyys yhteydenpitoon oli hyökkääjälle suurempi uhka kuin Ukrainan ilmatorjuntajärjestelmät. Niinpä häirintäjärjestelmien käyttöä vähennettiin nopeasti.


Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja