Presidentti Niinistö ei näe estettä ukrainalaisten sotilaiden kouluttamiselle Suomessa

Presidentti Sauli Niinistö ei näe estettä ukrainalaisten sotilaiden kouluttamiselle Suomessa. Niinistön mukaan koulutus voisi esimerkiksi liittyä asejärjestelmiin, joita Suomi luovuttaa Ukrainalle.

Niinistöltä kysyttiin asiasta tänään lehdistötilaisuudessa, joka järjestettiin Maavoimien sotaharjoituksen yhteydessä Nurmeksessa Pohjois-Karjalassa. Niinistö on tänään vierailulla harjoituksessa.

– En näe ukrainalaisten kouluttamiselle estettä, mutta asiassa on toimittava niin kuin järkeväksi nähdään. Esimerkiksi Suomen luovuttamien asejärjestelmien kohdalla koulutus voisi tulla kyseeseen, Niinistö sanoi.

– Mehän sen parhaiten tiedämme, miten käyttämämme järjestelmät toimivat.

Kontio 22 -niminen harjoitus on Maavoimien vuoden tärkein sotaharjoitus. Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 8 000 sotilasta.

Niinistön mukaan sotilaat, joista noin 2 000 on reserviläisiä, vaikuttavat ottavan harjoituksen tosissaan.

– Kyllä täällä huomaa, että reserviläisten asenne on vakava. Ukrainan tilanne otetaan tosissaan, Niinistö kuvaili.

Niinistö ranskalaiselle toimittajalle: Miksipä ei kannattaisi ottaa Suomesta mallia?

Paikalla lehdistötilaisuudessa oli myös ulkomaisen median edustajia. Ranskalainen toimittaja kysyi Niinistöltä, pitäisikö muiden Euroopan maiden ottaa Suomesta mallia ja pohtia yleisen asevelvollisuuden ottamista käyttöön.

Niinistö vastasi kysymykseen omalla kysymyksellään.

– Kaikki maat päättävät asioistaan tietenkin itse. Haluaisin kuitenkin kysyä, miksipä ei kannattaisi ottaa Suomesta mallia, Niinistö sanoi.

– Enkä tarkoita vain asevelvollisuutta, vaan viittaan esimerkiksi Suomen tykistöön, joka on Euroopan vahvin. Se on aika paljon viiden miljoonan asukkaan maalta.

Niinistön mukaan suomalaisten ajattelussa kotimaansa turvallisuudesta ei ole tapahtunut suurta muutosta Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

– Suomessa ajatellaan ehkä hieman eri tavalla kuin muissa Euroopan maissa. Meille turvallisuus on kaikkein tärkeintä, Niinistö sanoi.

– Emme ole unohtaneet tätä, mutta ehkä asenne näkyy nyt selvemmin Ukrainan sodan myötä. Turvallisuusajattelusta on kenties tullut jotenkin todellisempaa.

8:50
Presidentti Sauli Niinistö kommentoi turvallisuusaiheita puheessaan valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa marraskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja