Uimavalvoja Oliver tietää seitsemän kesän kokemuksella, että taivaalta voi tulla Suomen kesässä mitä tahansa – "Kerran rannalle paukahti vesitaso"

Oliver Koivisto on työskennellyt rantavalvojana Espoossa jo seitsemän kesää. Suomen kesässä ei koskaan ei tiedä, mitä taivaalta tulee, kerran rannalle paukahti jopa vesitaso. 

Merellinen tuuli puhaltaa vienosti ja laineet liplattavat, aurinko paistaa jo aamulla voimakkaasti. Espoon Matinkylän ranta on putsattu ja hiekkaa tuotu lisää kesän tarpeisiin.

Rantavalvojan koppi erottuu rannalta hyvin, kohta tänne pelmahtaa lauma perheitä ja koululaisia. Espoo on palkannut tänä kesänä 40 rantavalvojaa. He auttavat nilkan nyrjähtäessä, laittavat laastaria tai jääpalapussia ja kartoittavat sinilevätilannetta.

​​​​​​​

Yleensä tällaiset pienet hoitotoimenpiteet riittävät. Uimavalvojan on kuitenkin aina varauduttava pahimpaan, jolloin testataan sekä hengenpelastustaidot että kriisityö muutenkin. 

– Vuonna 2010 on meille tullut vastaan viimeksi elvytystilanne. Meillä on aina kriisin purkutilanne tällaisten tapahtumien jälkeen. 

Erilaisia läheltä piti -tilanteita tapahtuu aika ajoin, ja vaaroihin pyritään puuttumaan ennakoivasti.

– Jos on iso lapsilauma, varsinkin jos mukana on pieniä lapsia, käymme usein heitä vähän rauhoittamassa. Aika paljon sillä pystyy näitä suurempia vaaratilaita rauhoittamaan.  Jos valvoja näkee, että joku lähtee selvästi liian kauas rantaviivasta, käytämme pilliä.

Vessanpesua ja pullojen keräämistä

Koivisto toimii nyt rantavalvonnan koordinaattorina. Ensisijaisesti rantavalvojat hoitavat asiakaspalvelua ja valvovat rannan turvallisuutta, mutta töihin kuuluu myös sinilevän ja veden lämpötilan mittausta ja rannan kunnossapitoa.

Painepesureilla pestään vessoja.

– Aamuisin siivotaan rantaa, siellä on rakkolevää ja kaislikkoja, mutta saattaa olla myös muuta roskaa ja pulloja. Illalla sama toistuu. 

– Aloitamme työn suurimmassa osassa rantoja kahdeksalta, ja yleensä yhdeksän, kymmenen maissa alkaa tulla ihmisiä, Koivisto kertoo. 

Paikalla ollaan, vaikka sataisi

Rantavalvoja ei aina tiedä itsekään mitä taivaalta tulee. Voi olla tämän viikon kärityskupoli eli helleaalto, mutta yhtä hyvin voi sataa ja ukkostaa. Paikalla ollaan silti läpi kesän.

– Kun on etukäteen ilmoitettu, että rantavalvoja on paikalla, niin siellä ollaan koko kesä, Koivisto korostaa. 

– Uimarannalla on aina tietyt asiakkaat jotka käyvät siellä vuoden ympäri. Kyllä uimareita riittää ukkossäälläkin.

Joskus taivaalta voi tulla myös vesitaso. Koivisto kertoo ikimuistoisesta hetkestä, joka tapahtui espoolaisella rannalla hänen vahtivuorollaan.

– Ensimmäisenä kesänä rannalla oli polttariporukka ja veteen lasketui vesitaso. Tuli vähän jännä paikka, että mitäs tässä pitää tehdä, ei ole tullut ihan ohjeistusta tähän, Koivisto muistelee.

– Sulhanen odotti silmät sidottuna rannalla. Vesitaso meni sitten rannan sivuun ja sulhanen otettiin kyytiin.

Työ vaatii täysikäisyyden ja vahvan uimataidon

Koiviston mukaan joillain rannoilla saattaa olla myös karaokea, ja sieltä saattaa kuulua myös hienoja vetoja, jossa yleisö laulaa mukana. 

Kiinnostaako työ uimarannalla? Koivisto kertoo, että rantavalvojien pitää olla 18 vuoden ikäisiä ja heillä pitää olla EA1(ensiapu)-kurssi suoritettuna.

kertajulkaisu oliver uimavalvoja 2

Uimavalvojien kausi alkaa 3. kesäkuuta. Työhön kuuluu paljon alkukoulutusta ja testejä, esimerkiksi uimataito testataan aina ennen kauden alkua virallisella testillä Leppävaaran uimahallissa.

Kirjoittaja on osallistunut Helsingin avoimen yliopiston Journalismi ammattina -kurssille, joka järjestettiin yhteistyössä MTV Uutisten kanssa. Artikkeli on kurssin lopputyö.

Lue myös:

    Uusimmat