UEFA palautti Superliigasta haaveilleet seurat ruotuun kovalla kädellä – palkintorahoja leikataan, jättimäinen uhkasakko pitää karkurit nöyränä

8:52
C Moren studio otti kantaa Superliiga-kohuun – Aki Riihilahti täsmensi tapahtumien kulkua.

Euroopan jalkapalloliitto UEFA on julkaissut seuraukset Superliigaan loikkaamista suunnitelleille seuroille. UEFA ja yhdeksän Superliiga-aikeistaan luopunutta seuraa ovat sopineet UEFAn kanssa toimista, joilla seurat palautetaan ruotuun. Kolmea muuta UEFA kertoo rankaisevansa sopivaksi katsomallaan tavalla.

Kaikkiaan 12 eurooppalaista suurseuraa tuli kolmisen viikkoa sitten julkisuuteen Superliiga-suunnitelmiensa kanssa. Tarkoituksena oli perustaa jalkapallojättien keskinäinen suljettu liiga.  

Superliiga kuitenkin kuihtui kasaan nopeasti UEFAn ja kansallisten liittojen painostuksen alla. Yksi toisensa jälkeen yhdeksän seuraa ilmoitti luopuvansa suunnitelmista.  Ainoastaan Juventus, Real Madrid ja Barcelona ovat yhä mukana suunnitelmissa.

Perjantaina UEFA julkaisi tiedotteen, jossa luetteli yksityiskohtaisesti seuraukset, joista se kertoo sopineensa suunnitelmista luopuneiden seurojen kanssa.

UEFA:n mukaan seurat ovat sitoutuvat jatkossa noudattamaan UEFAn sääntöjä ja sitoutuvat osallistumaan UEFAn alaisiin seurajoukkuekilpailuihin niihin paikan saavuttaessaan. Seurat myös luopuvat kaikista Superliigaan liittyvistä yhteyksistään.

Hyväntahdon eleenä seurat lahjoittavat yhdessä 15 miljoonaa euroa lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseen Euroopassa ja Isossa-Britanniassa. Lisäksi UEFA pidättää viisi prosenttia seurojen Euroopan seurajoukkuekilpailuista saamista yhden kauden palkintorahoista.

UEFA ja seurat ovat sopineet myös 100 miljoonan euron uhkasakosta, joka seuroja uhkaa, jos ne pyrkivät osallistumaan luvattomaan kilpailuun. 50 miljoonan euron sakko puolestaan uhkaa muista sovittujen sääntöjen rikkomuksista.

UEFAn mukaan Arsenal, AC Milan, Chelsea, Atletico Madrid, Inter Milan, Liverpool, Manchester City, Manchester United ja Tottenham ovat hyväksyneet UEFAn päättämät seuraukset.

Puheenjohtaja Aleksander Ceferin toteaa seuraamusten olevan merkittäviä, mutta hänen mukaansa seurojen menettämät rahat suunnataan nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseen.

– Sanoin UEFAn kongressissa kaksi viikkoa sitten, että vahva organisaatio pystyy myöntämään virheensä. Nämä seurat ovat tehneet juuri sen. Hyväksymme heidän sitoutumisensa ja halunsa korjata aiheuttamansa sekasorto. UEFA haluaa jättää tämän taakseen ja mennä eteenpäin positiivisessa hengessä, Ceferin sanoi tiedotteessa.

– Nämä seurat ymmärsivät virheensä nopeasti ja ovat osoittaneet sitoutumisensa eurooppalaiseen jalkapalloiluun tulevaisuudessa. Samaa ei voi sanoa seuroista, jotka ovat yhä mukaan niin sanotussa Superliigassa. UEFA käsittelee näiden tilannetta myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja