Uefa lyttää suurseurojen rahakkaan suunnitelman: rikkoo liiton keskeisiä periaatteita – "Niistä ei edes neuvotella"

2:09
Bayern München juhli elokuussa Mestarien liigan voittoa.

Euroopan jalkapalloliitto (Uefa) vastustaa voimakkaasti suurseurojen suunnittelemaa uutta superliigaa, joka voisi alkaa jo tulevina vuosina.

Tiedot uudesta euroopanlaajuisesta seurajoukkuekilpailusta tulivat ensimmäisen kerran julki parisen vuotta sitten, kun seurojen välisiä sähköposteja ja dokumentteja vuoti julkisuuteen.

Viime viikkoina puheet superliigasta ovat heränneet taas toden teolla henkiin, ja viimeisin näytös tarjoiltiin tiistaina, kun FC Barcelona väistyvä puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu kertoi viime töikseen ilmoittaneensa espanjalaisseuran mukaan liigaan.

Uefa on alusta asti tyrmännyt ajatuksen 16–18 suurseuran eliittisarjasta. Puheenjohtaja Aleksander Ceferin sanoi alkuvuodesta 2019, että superliigasta on turha haaveilla niin pitkään, kun hän on Uefan johdossa ja Andrea Agnelli Euroopan seurajoukkueyhdistyksen johdossa.

– Tämä ei ole lupaus. Tämä on fakta, Ceferin sanoi tuolloin France 24:n mukaan.

Superliigalla olisi merkittävä vaikutus Uefan kruununjalokiviin, Mestarien liigaan ja Eurooppa-liigaan, sillä suurseurat eivät osallistuisi enää niihin. Ajatuksena on, että superliigassa maksettaisiin huomattavasti Mestarien liigaa suurempia palkintorahoja ja mukana olisi joka kaudella samat seurat.

Bartomeun lausunnon jälkeen uutistoimisto AFP tavoitteli Ceferiniä kommentoimaan superliiga-asiaa uudelleen, ja kävi ilmi, ettei slovenialaisen lakimiehen mielipide ole muuttunut miksikään.

– Ceferin on ilmaissut useaan otteeseen hyvin selkeästi, että Uefa on vahvasti superliigaa vastaan, Uefasta vastattiin.

– Periaatteet solidaarisuudesta, nousemisesta, putoamisesta ja avoimista sarjoista ovat sellaisia, ettei niistä edes neuvotella. Siitä on kyse koko Euroopan jalkapallossa, ja se tekee Mestarien liigasta maailman parhaan kilpailun.

Uefan mukaan suljetusta sarjasta tulee väistämättä jossain vaiheessa tylsä.

Myös Kansainvälisen jalkapalloliiton puheenjohtaja Gianni Infantino sanoo olevansa superliigaa vastaan, vaikka hänen suuhunsa on asetettu päinvastaisiakin sanoja.

– Olen kiinnostunut seurajoukkueiden MM-turnauksesta, en superliigasta. Minua ei kiehdo Bayernin ja Liverpoolin välinen ottelu vaan Bayernin ja argentiinalaisen Boca Juniorsin kohtaaminen. Eurooppalaisilla seuroilla pitää olla myös globaali ulottuvuus.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja