Mainos

Uberin itseajavat autot jo liikenteessä – milloin luovutaan kuljettajista?

Uberin itseajavat autot ovat aloittaneet testiajot Pittsburghissa, Yhdysvalloissa.

Valittu joukko Uberin käyttäjiä sai syyskuun puolivälistä alkaen valita halutessaan kyydin itseajavassa autossa Pittsburghin keskustassa, Yhdysvalloissa. Autoissa on varmuuden varalta myös kuljettaja, joka ottaa ohjat hätätilanteessa.

Uberin tavoitteena on tehdä liiketoiminnastaan entistä tehokkaampaa ja tuottoisampaa korvaamalla ihmiskuljettajat robottiautoilla. Kuljettajat vievät vielä toistaiseksi valtaosan Uberin asiakkaiden maksamista palkkioista.

Uberin itseajavissa Ford Fusioneissa on katolla laaja kirjo laser-tutkia ja kameroita. Auton kojelaudassa on mukinpidikkeen tilalla itseajavan järjestelmän sulkeva hätäkatkaisin.

Testiajojen asiakkaat halutaan mukaan itseajavien autojen kehittämiseen. Mukana olevat teknikot haluavatkin kuulla asiakkaiden tuntemuksia Uberin tuotteesta.

– Kehitämme läpinäkyvää kokemusta asiakkaillemme, jotta he saisivat tarpeeksi tietoa matkasta sekä ajoneuvosta ja tuntisivat itsensä turvalliseksi kyydin aikana, Uberin tuotepäällikkö Emily Bartel kertoo.

Matkustajalla on kyydin aikana käytössään tabletti, joka kertoo milloin auto ajaa itse, sekä ilmoittaa ajoneuvon nopeuden ja reitin. Lisäksi näytöltä näkee sen, mitä auton tutka havainnoi liikenteessä.

Uber suorittaa koeajoa Pittsburghissa siksi, että se tekee yhteistyötä paikallisen yliopiston, Carnegie Mellonin kanssa. Kaupunki tarjoaa samalla haastavat testiolosuhteet vaihtelevien kelien ja monimutkaisen katuverkon muodossa.

Pittsburgh sijaitsee Pennsylvanian osavaltiossa, joka on lisäksi otollinen itseajavien autojen testaamiselle. Osavaltion laki ei rajoita sitä, kuka ajoneuvoa ohjaa ja missä.

Autovalmistajat arvelevat että menee vielä kolmesta viiteen vuotta, ennen kuin he saavat täysin autonomiset autot markkinoille. Uber saa ihmiskuljettajat kokonaan pois autoistaan kenties samassa aikataulussa.

Mutta Uber on jo nyt saanut kutsupalvelunsa itseajavien autojen aikakaudelle.

Lähde: Wired

2:00

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.