Tyttöjen aivotärähdykset oireilevat pitempään – myös ikä vaikuttaa oireiden kestoon

Särkylääkkeistä selvinnyt uusia riskejä 9:23
Videolla kerrotaan, mitä riskejä piilee särkylääkkeissä.

Aivotärähdyksen oireet kestävät tytöillä usein pitempään kuin pojilla. Myös ikä vaikuttaa oireiden kestoon, sillä pikkulapset paranevat nuorisoa nopeammin, tuore tutkimus osoittaa. Havainnot perustuvat 2 700:n 8–18-vuotiaan terveystietoihin.

Tulosten perusteella suurin osa 5–7-vuotiaista lapsipotilaista paranee oireettomaksi viikossa tai kahdessa ja vanhemmistakin lapsista valtaosa on oireettomia neljän viikon päästä tärähdyksestä. Poikkeuksen näyttäisivät kuitenkin muodostavan tytöt ja varsinkin teini-ikäiset tytöt, joista monet oireilevat vielä 12 viikkoa aivotärähdyksestä.

Havainnot vahvistavat näyttöä lasten ja nuorten aivotärähdysten kulusta, ja viittaavat iän ja sukupuolen olevan keskeisiä oireiden kestoon vaikuttavia seikkoja.

Aivotärähdyksen oireisiin kuuluvat muun muassa pahoinvointi, huimaus ja päänsärky. Myös erilaiset neurokognitiiviset oireet, kuten muistin ja tajunnantason heikentyminen ovat yleisiä, mutta ohimeneviä oireita. Erityisesti lapsilla ja nuorilla aivovamma voi näkyä aivoissa vielä kuukausia loukkaantumisen jälkeen ja osa saattaa oireilla lievästi vielä vuoden kuluttua.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat