Migreeni vai päänsärky? Näin tunnistat
Päänsärky on erittäin yleinen oire, jonka lähes jokainen ihminen joutuu kokemaan jossakin elämänsä vaiheessa, yleensä useamman kerran.
Jos kovat päänsäryt ovat kuitenkin yleisiä, voi kyseessä olla joskus migreeni, päänsärkykohtauksia aiheuttava sairaus. Se on selkeästi tavallista päänsärkyä harvinaisempi, sillä vain yksi kymmenestä aikuisesta sairastaa migreeniä.
Migreenin oireet voivat erota todella paljonkin yksilökohtaisesti. Mutta miten kaksi eri kipua voi tunnistaa toisistaan? Aiheeseen pureutuu Women's Health.
Miten lääkäri arvioi, onko kyseessä migreeni? Katso vastaus alla olevalta videolta! (Artikkeli jatkuu videon alla.)

Särky
Migreenin ja päänsäryn voi erottaa tarkastelemalla, mihin päässä särkee ja millä tavalla. Migreenissä päätä särkee yleensä toispuoleisesti, kovaa tai kohtalaisesti. Kipu on usein sykkivä, ja siihen voi liittyä pahoinvointia, oksentelua sekä valo- ja hajuherkkyyttä. Liikkuminen voi pahentaa kipua.
Yleisin päänsärkymuoto taas on jännityspäänsärky, joka ilmenee yleensä ”pantamaisena” tai ”vannemaisena” särkynä ohimoilla, päälaella tai takaraivolla. Kipu on tavallisesti puristava ja kiristävä, ja pahenee iltaa kohti.
Jännityspäänsärky ei pahene liikkuessa tai altistuessa valolle tai äänille. Kipu ei ole myöskään migreeniin verrattuna toispuoleinen tai sykkivä. Joskus jännityspäänsärkyyn voi liittyä pahoinvointia, mutta ei oksentelua.
Muut oireet
Migreeniin voi pahoinvoinnin ja valo- ja hajuherkkyyden lisäksi kuulua monia muita oireita. Osalla ihmisistä migreeniin liittyy esimerkiksi esioire eli aura, joka esiintyy usein näköhäiriönä ja aiheuttaa lyhytaikaisia näköongelmia.
Aurassa näkökenttään ilmaantuu esimerkiksi sahalaitainen, laajeneva häiriö, harmaa tai kirkas alue. Joskus näkökentässä voi olla liikkuvia laikkuja tai tummia pisteitä.
Joskus esimerkiksi päivää ennen tai jälkeen migreenin potilailla voi olla oireita, jotka toistuvat joka kerta ennen migreeniä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi niskanjäykkyys ja -kivut, haukottelu, makeanhimo, väsymys, mielialanmuutokset tai olo, ettei ajatus kulje.
Tällaisia oireita ei liity tavalliseen päänsärkyyn.
Laukaisevat tekijät
Migreenin aiheuttavat usein tietyt, samat ulkoiset tekijät, jotka vaihtelevat eri ihmisillä. Tällaisia voivat olla muun muassa stressi, sen loppuminen, kirkas auringonvalo, valon muutos, alkoholi, huonosti nukuttu yö, liian pitkät ruokailuvälit, huono näkö tai purentavirheet.
Jännityspäänsäryn syitä ei tarkkaan tunneta, mutta esimerkiksi niskan, hartioiden ja päänahan lihasten jännitystilat voivat laukaista kohtauksia. Vaikuttavia tekijöitä voivat olla myös masennus, ahdistus ja kuormittavat elämäntilanteet.
Hoito
Sekä migreeniä että lievää, ajoittain ilmaantuvaa päänsärkyä voi hoitaa itse kotona lyhytaikaisesti parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä.
Jännityspäänsärkyyn auttaa myös erityisesti liikunta, varsinkin ulkoilmassa. Myös rentouttava voimistelu, työasentojen muuttaminen, unirytmin korjaaminen ja kipualueen hieronta voivat olla avuksi.
Migreeniä taas voi helpottaa viileä, pimeä ja hiljainen ympäristö, lepo, nukkuminen sekä kylmä kääre. Ärsyttäviä tekijöitä, kuten kirkasta valoa, lämpötilavaihteluita, hajuja ja alkoholia on syytä välttää.
Jos itsehoito ei auta migreeniin ja kohtauksia tulee kerran viikossa tai kohtaus venyy yli kahden vuorokauden mittaiseksi, kannattaa hakeutua lääkäriin.
Jos päänsärky alkaa yhtäkkisesti voimakkaana tai siihen liittyy voimakasta hermoston oireilua, kuten tunnottomuutta, kouristuksia, tajunnanhäiriöitä, yleistä heikkenemistä, oksentelua tai korkeaa kuumetta, on syytä hakeutua hoitoon välittömästi.
Lähteet: Women's Health, Terveyskirjasto 1&2
Uusimmat
-
06:00
Australiassa parlamenttivaalit – työväenpuolue kaventuneessa gallup-johdossa
-
06:00
Jääkiekon MM-kisat lauantai 21.5.: Leijonat kohtaa Tshekin yllättäneen Itävallan
-
05:34
Nato-jäsenyyden eteen astuneen Turkin Erdoganin odotetaan keskustelevan Suomen ja Britannian kanssa
-
05:21
Yksi ihminen kuollut huoneistopalossa Espoossa
-
05:17
Madridissa suljettiin sauna apinarokkotartuntojen takia
-
05:01
Venäjän kaasutoimitukset Suomeen loppuvat tänään – energiajätti vaati maksamaan kaasusta ruplissa
-
04:46
Azovstalin terästehtaasta antautui Venäjän mukaan lähes 2500 henkilöä: Venäjn kaasutoimutukset Suomeen loppuvat – MTV seuraa sotaa
-
23:54
Vakoilua pelkäävä Kanada potkii kiinalaisen Huawein 5G-verkostaan
-
23:41
Leijonien tulevalle vastustajalle kirvelevä tappio MM-kaukalossa – pelottava vaaratilanne sävytti ottelua
-
23:34
Belgian apinarokkotapaukset yhdistetty fetissifestivaaleihin, kertovat tapahtuman järjestäjät
-
23:32
Jääkiekon MM-kisat 2022: Otteluohjelma, tulokset ja tv-lähetykset
-
23:19
Kalle Rovanperän simppeli suunnitelma toimi täydellisesti – tallipomo Latvalakin hämmästyi: "Hallitsi tilanteen upeasti"
-
23:05
Slovakialle tärkeä voitto MM-kaukalossa – viiden minuutin jäähy puhututti C Moren studiossa
-
22:52
Yli 30 ihmistä loukkaantui trombin iskettyä kaupunkiin Länsi-Saksassa – kattoja repeytyi irti ja puita irtosi juurineen
-
22:39
Kaikkien aikojen Eurojackpot meni jakoon! Saksaan 110 miljoonan voitto – Suomeenkin napsahti kohtuullinen potti
-
22:32
Kazakstanin kolossi täräytti puun takaa – selvisi niukasti ulosajolta: "Aika lähellä päätä kolisee"
-
22:17
Linnanmäen laite jumittui yläasentoon – kolme henkilöä pelastettiin nostolavalla korkeuksista
-
22:12
Että mitä? Jukka Jaloselta kullanarvoinen reaktio suomalaisjäähyyn MM-kisoissa
-
21:57
Azovstalin terästehtas on antautunut, Venäjä ilmoittaa – MTV seurasi sotaa 20.5.2022
-
21:53
Sébastien Ogierilta nähtiin raju avautuminen – näin Pirelli-pomo selitti MM-rallin rengasfiaskoa
-
Lataa lisää