Aivotärähdys mahdollisesti yhteydessä dementiariskiin

Miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta? 7:42

Aivotärähdykset saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella suurentaa riskiä sairastua dementiaan myöhemmin elämässä. Aivotärähdykset ovat lieviä aivovammoja, ja aivovammat on aiemminkin yhdistetty dementiariskiin.

Katso yllä olevalta videolta, miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta.

JAMA Neurology -lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 180 000 yhdysvaltalaista, keskimäärin 50-vuotiasta aivovamman saanutta sotaveteraania sekä yhtä monta tervettä verrokkia.

Keskimäärin nelivuotisen seurannan aikana dementiaan sairastui hieman alle kolme prosenttia terveistä, mutta kuusi prosenttia aivovamman saaneista.

Kun analyysissa huomioitiin monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia taustamuuttujia, aivotärähdykset eli lievät aivovammat liittyivät noin 2,5-kertaiseen ja vakavat aivovammat 4-kertaiseen sairastumisriskiin. Yhteydet havaittiin riippumatta siitä, olivatko potilaat menettäneet tajuntansa vammautuessaan.

Viime aikoina aivovammojen ja dementian yhteydestä on saatu lisää näyttöä useammassakin tutkimuksessa. Tanskalaistutkijat havaitsivat hiljattain dementiariskin suureksi varsinkin vammautumista seuraavan puolen vuoden aikana. Ruotsalaistutkimuksessa riskin havaittiin pienenevän vähitellen, mutta osalla potilaista dementiariski näkyi vielä 30 vuotta myöhemminkin.

Aivovammat ovat maailmanlaajuisesti merkittävä terveysongelma, ja WHO:n mukaan niiden aiheuttamat kuolemat ja pitkäaikaissairaudet tulevat todennäköisesti yleistymään seuraavan vuosikymmenen kuluessa. Eriasteisia muistisairauksia potee arviolta 50 miljoonaa ihmistä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat