Tyttärensä kanssa uimassa ollut Anna järkyttyi hengenpelastajan käytöksestä – 5-vuotiasta kehotettiin käyttämään bikineitä

Ruotsalaisen uimahallin sääntöjä tarkennettiin sen jälkeen, kun äiti teki ilmoituksen hengenpelastajan asiattomasta käytöksestä. 

Kolmen lapsen äidillä Anna am Zollilla on tapana käydä viikoittain uimassa perheensä kanssa kodin lähellä sijaitsevassa uimahallissa. Viime sunnuntain uintikokemus poikkesi kuitenkin hyvin paljon tavallisesta.

Ruotsin Kumlassa sijaitsevan uimahallin hengenpelastaja oli yhtäkkiä pysäyttänyt äidin ja hänen viisivuotiaan tyttärensä. Hengenpelastaja ei suinkaan huomauttanut turvallisuussäännöistä, vaan pukeutumisesta. Tytöllä oli päällään tavalliset uimahousut.

– Hengenpelastaja kysyi, miksi hänellä ei ole bikinien yläosaa päällä. Luulin sen olevan vitsi ja kysyin, näyttääkö hän siltä, että hän tarvitsee bikineitä, äiti kertoo tapahtuneesta.

Asiasta hämmentyneen äidin mukaan hengenpelastaja vastasi tytön tarvitsevan niitä näyttääkseen paremmalta.

”Tämä on yhteiskunnallinen ongelma”

Tuohtunut äiti ei suostunut noudattamaan epäasiallista neuvoa, vaan otti uimareissun jälkeen yhteyttä Kumlan kunnan vapaa-ajan yksikön johtajaan Håkan Hultbergiin selvittääkseen asian. Keskusteltuaan asiasta Hultberg lupasi viedä asian eteenpäin.

– Hengenpelastajan pitäisi pystyä erottamaan viisivuotias pikkutyttö kehittyneestä aikuisesta, Anna am Zoll huomauttaa.

Äidin mukaan hän halusi viedä asian eteenpäin, sillä hän näkee lasten seksuaalisuuden korostamisen suurena ongelmana. 

– Mielestäni tämä on yhteiskunnallinen ongelma. Minun on vanhempana otettava vastuu ja huomautettava kun tällaista tapahtuu.

Välikohtaus asetti pikkutytön erikoiseen tilanteeseen, ja sai tytön äidin mukaan todellä hämilleen. 

Lasten pukeutuminen on vanhempien, ei työntekijöiden vastuulla

Hultberg kertoo, ettei ole kuullut vastaavaa tapahtuneen aiemmin. Hän kertoo uimahallissa noudatettavan uimapukusääntöjä, jotka eivät kuitenkaan koske pikkulapsia.

– Sääntöjä sovelletaan ensisijaisesti aikuisille. Vanhemmat voivat päättää, mitä pukevat lapsilleen.

Hän kertoo keskustelleensa asiasta työntekijöiden kanssa selvittääkseen sääntöjä. Käytäntö on, että kaikkien tulisi käyttää uimahousuja.

– Uskon, että joku on ymmärtänyt väärin tai ylitulkinnut sääntöjä, joita kävimme läpi ennen kesää, Hultberg toteaa.

Video: Osaako lapsesi jo uida? Katso ammattilaisen vinkit uimaopetukseen. 


Lähteet: NA, Expressen 

Lue myös:

    Uusimmat