Työterveyslaitos: Soten venyminen heikentänyt alan työntekijöiden hyvinvointia – yhä useampi pitää työtään kuormittavana

2:00
Kuntaliitto toivoo, että tulevassa sote-uudistuksessa huomioitaisiin alueelliset erityispiirteet

Sote-uudistuksen venyminen on näkynyt sosiaali- ja terveysalalla selvästi heikentyneenä työntekijöiden hyvinvointina, kertovat Työterveyslaitoksen uudet seurantatutkimukset.

Tutkimuksiin vastanneet kokivat voimakkaasti, että mahdollisuudet vaikuttaa omaan työhön ovat heikentyneet. Tutkimuksiin osallistui yli 30 000 alan työntekijää vuoden 2019 aikana.

Asia käy ilmi tuoreista Sairaalahenkilöstön hyvinvointi- ja Mitä kuuluu? -tutkimuksista. Molempien kyselyjen vastaajista useampi kuin kaksi viidestä kokee vaikutusmahdollisuutensa vähäisiksi.

Asiakaskunta entistä vaativampi

Ammattiryhmittäin tarkasteltuna erityisen vähäisiksi vaikutusmahdollisuutensa kokevat muun muassa sairaanhoitajat, kätilöt, terveydenhoitajat, lähi- ja perushoitajat sekä sairaala- ja laitosapulaiset.

Seurantatutkimusten vastauksista ilmeni myös, että asiakaskunta on entistä vaativampaa ja että työ koetaan myös aiempaa kuormittavammaksi eettisesti.

Työterveyslaitoksen mukaan myös esimerkiksi väkivaltakokemukset ovat yleistyneet huolestuttavasti viime vuoden aikana.

Useamman mielestä muutokset huonoon suuntaan

Yhä suurempi osa seurantatutkimusten vastaajista on sillä kannalla, että kuluneen vuoden aikana tapahtuneet muutokset ovat olleet enimmäkseen kielteisiä. Siinä missä vuonna 2008 näin ajatteli vain 13 prosenttia sote-alan työntekijöistä, oli osuus kasvanut vuonna 2019 jo 20 prosenttiin.

Kaikki eivät olleet kielteisellä kannalla. Sairaalahenkilöstön hyvinvointitutkimuksen perusteella joka viides ja Mitä kuuluu? -aineiston perusteella joka neljäs vastaajista kokee muutokset enimmäkseen myönteisiksi.

Lähivuosina ikärakenteen muutoksista johtuva huoltosuhteen heikkeneminen hankaloittaa Työterveyslaitoksen mukaan tilannetta entisestään.

Tutkimustiedotteessa huomautetaan kuntatalouden olevan kriisissä, mistä johtuen useissa kunnissa on käyty yt-neuvotteluita.

Mitä kuuluu? -aineiston perusteella joka neljäs kokee epävarmuutta työtehtävien lakkautusuhan vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja