Ministeri Kiuru linjasi sotea: Erillisratkaisu vain Uudellemaalle ja lait eduskuntaan tämän vuoden aikana

Ministeri Krista Kiuru linjasi tänään sote-uudistuksen aikataulua. Sote-lait, yhteensä noin 100 kappaletta, pitäisi saada eduskunnan käsittelyyn tämän vuoden loppuun mennessä. Ministeri totesi myös, ettei muille isoille kaupungeille ole luvassa Helsingin kaltaista soten erillisratkaisua.

Soten hetken kestänyt hiljaselo päättyi tänään, kun ministeri Krista Kiuru piti tiedotustilaisuuden ja linjasi aikataulun: sote-lait, joita on sata kappaletta, on saatava eduskuntaan tämän vuoden aikana.

– Kyllä tässä jälleen kiire on. Moni varmaan haluaisi kuulla muunkinlaisen viestin, mutta joudun toteamaan, että kokonaisuus on iso ja jotta eduskunnalla on riittävästi aikaa tätä kokonaisuutta käsitellä, niin jälleen kerran työ on tehtävä mahdollisimman rivakasti, että eduskunta pääsee ottamaan yksityiskohtiin kantaa, toteaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (SDP).

Muut kaupungit eivät saa Helsingin kaltaista ratkaisua

Pääkaupunkiseudun kaltaisista erillisratkaisuista haaveileville muille kaupungeille, esimerkiksi Turulle ja Tampereelle, ministerillä on selvä viesti.

– Sellaista konseptia, jossa räätälöitäisiin perussapluunaan eduskunnassa erityinen ratkaisu, sellaisia ei ole tulossa muuta kuin Uudellemaalle. Kaikille alueille on tulossa tosiasiassa omista erityispiirteistä nouseva soteratkaisu. Halutaanko sitä hyödyntää, se on alueista kiinni, huomauttaa Kiuru.

"Päijät-Hämeessä on tehtävä kotiläksyt"

Kylmää kyytiä saa myös Päijät-Hämeen suunnitelma terveyskeskusten ulkoistamisesta.

– Päijät-Hämeellä on nyt vakava paikka pysähtyä miettimään, ollaanko tässä valmistelussa oikealla tiellä. Perustuslakivaliokunnassa tehtiin hyvin tarkat kannanotot siitä, mikä on omaa, riittävää, palveluntuotantoa ja nämä kotiläksyt on nyt Päijät-Hämeessä tehtävä. Perustuslakivaliokunnan kannat eivät sido vain maan valmistelua, vaan ne sitovat myös kuntia ja kuntayhtymiä, linjaa Kiuru.

Ministeri antaisi maakunnille verotusoikeuden

Jatkossa ministeri haluaisi antaa sote-palveluista vastaaville maakunnille verotusoikeuden.

– Pitkällä juoksulla oma kantani on se, että verotusoikeus tarvitaan. Puhdas valtion rahoitus on lieka ja uskon, että alueilla kaivataan sitä, että asiat olisivat enemmän omissa käsissä. sanoo Kiuru.

Ensi maanantaista alkaen kunnat ja kuntayhtymät voivat hakea valtionavustuksia sote-palvelujen kehittämiseen ja rakenneuudistuksen valmisteluun. Yhteensä avustuksiin on varattu 190 miljoonaa euroa.

– Nyt on aika ottaa omiin käsiin palvelujen parantaminen ja tuntea siitä sellaista vastuuta, joka saadaan tehdä myös puhtaasti 100-prosenttisesti valtion tuella. Tältä osin tämä on tarjous, josta ei maakunnissa tule kieltäytyä, patistaa Kiuru.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja